Вртић "Вацкор" у Суботици биће завршен до првог септембра | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Вртић "Вацкор" у Суботици биће завршен до првог септембра

Мађарска предшколска васпитно-образовна установа примиће децу у ужем центру града.

У приземљу зграде, две јаслице и на спрату биће предвиђене три просторије за вртићке групе за боравак укупно око 100 мале деце. Очекује се да ће радови бити завршени до краја јула, након чега следи технички пријем зграде и регистрација установе у надлежном покрајинском секретаријату.

Пре годину и два дана постављен је камен темељац мађарске предшколске установе за васпитање и образовање "Вацкор" у Суботици. Пројекат се спроводи уз подршку мађарске владе, а власник парцеле и инвеститор је Фондација "Ласло Секереш".

Тинде Шомођи, извршна директорица, Фондација "Ласло Секереш": „Енергетска ефикасност је била важан аспект у дизајну зграде. Уградњом соларних панела и соларних колектора обезбедићемо део потрошње струје и топле воде. Такође бих нагласила да су стаклене површине зграде израђене од неломљивог материјала који у случају удара остаје у једном комаду и не узрокује повреде."

У свим аспектима су настојали да изграде најсавременији вртић - нагласио је Јене Хајнал, председник Мађарског националног савета. Одвојене просторије за сваку старосну групу деце имају одвојене свлачионице и умиваонике. Уз то, у новом вртићу постоји неколико заједничких просторија, теретана, спољно двориште и добро опремљено игралиште. Планирано је да установа има 20-25 запослених.

Јене Хајнал, председник Мађарског националног савета: „Целокупни систем ће се спровести у оквиру Програма развоја вртића Карпатског басена, а из тога проистиче, да ће се бенефиције додељене у другим прекограничним регијама, такође примењивати и ​​у овом вртићу. Дакле, у смислу накнаде за боравак деце, трошкова и других аспеката настојаће да помогну родитељима у њиховим бригама када желе своје дете да упишу у јаслице или вртић."

Не постоји бољи пример опстанка у домовини од вртића - нагласио је Иштван Пастор, председник Савеза војвођанских Мађара. Рекао је да се очекује да ће нова установа имати своје истурено одељење у Новом Саду за годину дана и да би волео да се таква истурена одељења оснују свугде где постоји потреба

Иштван Пастор, председник Савеза војвођанских Мађара: „Рад ће овде започети почетком септембра. Сви заинтересовани који желе овде да упишу дете, нека прате сва обавештења у вези овога. Тренутно не треба ништа предузимати, али сасвим је сигурно да желимо што пре да започнемо са радом, желимо све да завршимо до почетка септембра, иако су рокови кратки, ми можемо донети одлуке потребне за рад у легалним околностима, како би могли нормално да почнемо са радом од првог септембра."

Установа ће уједно бити и васпитно-образовни вртић. Пружиће прилику васпитачима који су завршили студије на Учитељском факултету на мађарском наставном језику на смеру васпитач, као и студентима који похађају обуке у организацији Војвођанског мађарског центра за образовање, истраживање и културу, да обављају праксу. Вртић се налази у улици браће Радића у Суботици.

 

Извор: Pannon RTV, 18. jun 2021.