Szerb nyelven könnyedén | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Szerb nyelven könnyedén

Topolyán is zajlik az MNT intenzív nyelvtanfolyama

 A Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramja keretében a Topolya községbeli harmadikos középiskolás diákok részére is megszervezik az intenzív szerb nyelvi tanfolyamot, amit annak érdekében indítottak el az útjára, hogy a szerbiai felsőoktatási intézményekbe felvételiző egyetemisták nyelvtudását magasabb szintre emeljék, amellyel könnyebben telesíthetik az itthoni továbbtanulás elvárásait.

A Dositelj Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola falai között zajló oktatást Takács Andrea, a Nikola Tesla Általános Iskola és a zentagunarasi Október 18. Általános Iskola szerb-, mint idegen nyelv szakos tanárnője, és Senka Benčik, a zentagunarasi tanintézmény ruszintanárnője és a Csáki Lajos Általános Iskola szerb nyelvet oktató tanárnője tartja, akik elmondták, hogy fantasztikus, motivált csapattal van dolguk. Minden gyermek azért érkezett a tanfolyamra, hogy a tudását bővítse.

– Egy egységes koncepció mentén zajlanak ezek a tanfolyamok, az Azbukum Könyvkiadó kommunikációra, interakcióra alapozó tankönyvét felhasználva. A két hétig tartó foglalkozások alkalmával a gyakorlati kommunikációs tudásukat fejleszthetik a diákok, hogy majdan egyetemista éveik alatt könnyebben boldoguljanak a szerb nyelvi környezetben Belgrádban, vagy Újvidéken, és a tanórákon. A célunk, hogy erősítsük a diákok kommunikációs bátorságát, pótoljuk a tudásbeli hiányosságukat – tudtuk meg Senka Benčiktől, aki elárulta azt is, hogy valamennyi tanfolyam egy teszttel kezdődik, amin felmérik a tanulók előtudását. Ez után mindenkit a neki megfelelő szintről kezdenek fejleszteni.

– Topolyán úgy szerveztük meg a foglalkozásokat, hogy két csoportra osztottuk fel a fiatalokat, haladókra és kezdőkre. Igyekszünk a nyelvtani tudást a gyakorlatba is átültetni, így például a minap a térbeli tájékozódással kapcsolatban volt alkalmuk a gyerekeknek feladatokat megoldani Topolya több pontján, a szökőkutak, a posta, a templom környékén. Ehhez kapcsolódóan válaszolni kellett kérdésekre, szóba elegyedni a járókelőkkel, és ennek alapján feladatokat megoldani. A keddi nap címe lehetne például, hogy „Találd fel magad a nyilvános helyeken”, így az üzletekben, a pékségekben, vendéglőkben kell egy-egy feladatot megoldaniuk a diákoknak. Mindezt a témát már elméletben is feldolgoztuk, illetve a nyelvtani aspektusból is megvizsgáltuk – hallhattuk a program egyik topolyai előadójától. A tanfolyam egy tudásfelmérővel, illetve a kurzus elvégzését igazoló oklevelek kézbesítésével zárul. A korábbi években egy, az Európa Kollégiumot is útba ejtő újvidéki kirándulás is a programban szerepelt, de sajnos ezt az idén a körülmények ismeretében elhalasztják.

– A teszteket június 29-én töltötték ki a diákok, a képzés ezúttal is három hétig, július 6-ától 24-éig tart. Minden reggel 8-kor kezdünk, és négy iskolai tanórán keresztül zajlik az oktatás. Arra törekszünk, hogy az oktatás fele az elméleti részből, a másik fele pedig a terepen zajló gyakorlatból álljon. Topolyán jelentősen megnövekedett az érdeklődés a tanfolyam iránt, Topolya mellett a község falvaiból is érkeztek gyerekek, olyanok is, akik szabadkai, vagy zentai középiskolába járnak, és egy diákunk magyarországi középiskolai tanulmányai után gondolkodik a szerbiai továbbtanuláson. Az idén 24 diákkal foglalkozunk, a gyerekeket két csoportra osztottuk fel előtudásuk szerint – mondta el Takács Andrea. Senka Benčik hozzá tette még, hogy a tanfolyamnak helyszínt adó gimnázium teljes mértékben biztosítja az órák zavartalanná tételéhez az alapfeltételeket, illetve a digitális taneszközöket, a koronavírus-védelemmel kapcsolatos biztonsági intézkedésekhez kapcsolódó minden más szükséges eszközt. Az MNT pedig többek között biztosította a diákok és az előadók számára a védőmaszkot.

 

Forrás: Magyar Szó, 2020.07.22, 11.