Szerb nyelvi képzés az elsőéves hallgatók számára | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Szerb nyelvi képzés az elsőéves hallgatók számára

A már felvételt nyert elsőéves egyetemistáknak és főiskolásoknak tart szerb nyelvi felzárkóztató képzést Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács.

A képzés célja, hogy a hallgatók olyan szintre fejlesszék a szerb nyelvtudást, amellyel könnyebben vehetik a szerb nyelven történő továbbtanulás jelentette akadályokat. A kurzus az Európa Kollégiumban zajlik, a diákok ott is vannak elszállásolva.

A teljesen ingyenes képzésen 18 kezdő egyetemista vesz részt. Közülük 16-an Újvidéken, 2-en pedig Szabadkán folytatják tanulmányaikat. A csantavéri Pletikoszity Gábor az újvidéki Orvostudományi Karra felvételizett sikeresen: „Elsősorban én azt szeretném, hogy a szerb nyelvi kommunikációs készségeimet fejleszthessem. A gimnáziumi éveim alatt ugyanis megtanultam a grammatikát használni, de viszont ez számomra nagy hiányosságnak bizonyult.”

Erdélyi Violetta Kispiacról érkezett. A fiatal gólya a későbbiekben programozóként szeretne érvényesülni. Tanulmányait Újvidéken, a Műszaki Tudományok Karán folytatja: „Az MNT sok lehetőséget kínál, az ösztöndíjat, az Európa Kollégiumot. Nagyon sok korosztályombéli úgy dönt, Magyarországra megy, de én úgy érzem ez már inkább divat, mint elhatározás. Az egyetlen előnye, amit én találtam az, hogy magyarul tanulhatnék, de viszont azt nem érzem elégnek, mivel többet szeretnék elérni, és nem érzem még úgy, hogy el akarom hagyni Szerbiát.”

A kurzus két hétig tart. A diákok naponta nyolc órán vesznek részt.

Nagy Valentina, tanár: „Könyvből fogunk tanulni, majd délután pedig praktikus feladatokat fogunk kitalálni. Megyünk a központba, az egyetemi városba, piacra stb. és ott használni tudják a szerb nyelvet. Igazából ezen lesz a hangsúly.”

A tanfolyam során a beszédcentrikusság, a funkcionális nyelvhasználat, illetve a szókincs bővítése van előtérbe helyezve. Az MNT-nek köszönhetően a diákok középiskolásokként is részt vehettek ilyen jellegű kurzuson, most pedig az akkor szerzett tudásukat tudják tovább fejleszteni.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Az ebben az évben megszervezésre kerülő kurzusunk is ezt a célt fogja szolgálni mindenféleképpen, hogy innen mindenki olyan élményekkel térjen haza, hogy sokkal magasabb szinten sajátította el a nyelvet, önbizalmat, motivációt és bátorságot kapott a nyelv használata terén. Kulcsfontossága van annak, hogy segítsünk a fiataloknak abban, hogy a szerb nyelv okozta nehézségek, a nyelvi hátrányok leküzdése minél gördülékenyebben, illetve minél gyorsabban megtörténjen.”


 

A képzés szeptember 20-ig tart. A tanfolyam lebonyolításában a niši Business Academy oktatóközpont is közreműködik.

Forrás: Pannon RTV