Szili Katalin: Meg kell haladnunk a 20. század szörnyűségeit | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Szili Katalin: Meg kell haladnunk a 20. század szörnyűségeit

Tóth Péter Lóránt verszarándok tegnap érkezett meg Zomborba. A Csak ülj a földre és beszélj az égre című, Radnóti Miklós költeményeiből összeállított, zenés-verses előadást mutatta be a településen.

Zomborban a népes közönség mellett a verszarándoklat védnökei is jelen voltak az eseményen.

75 évvel ezelőtt indult el az erőltetett menet Borból 3200 munkaszolgálatossal, köztük Radnóti Miklós költővel. A zarándoklat során Tóth Péter Lóránt Szerbián és Horvátországon át, egészen a magyarországi Abdáig, Radnóti Miklós halálának helyszínéig gyalogol: „Lassan vége a délvidéki 17 napnak, gyorsan telt, mert Cservenkáról indultam, 34 km volt és Radnótiék útjában Cservenka-Ószivác-Zombor rész nagyon fontos volt, ezért Ószivácon a dokumentumfilm elkészítése érdekében több órát forgattunk a helyszínen, úgyhogy meg kellett szaporáznom a lábaimat, de hát hála Istennek, ideértem időben.”

Tóth Péter Lórántot Zomborban menyasszonya, Milanović Lili várta, már csaknem húsz napja nem találkoztak. Most Zomborban látták meg újra egymást.

A versvándort többen segítik útja során. Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Óriási befogadókészsége volt a közösségnek a verszarándoklat vonatkozásában, hiszen az iskolások, az intézmények vezetői, a magyar közösség nagyon nagy szeretettel fogadta a versvándort és az út során számos segítőnk volt mint a Magyar Nemzeti Tanács, mint a Vajdasági Magyar Szövetség tisztségviselői.”

A verszarándoklat és Radnóti Miklós költészete arra is tanít bennünket, hogy lássuk meg a reményt - emelte ki köszöntőbeszédében Vicsek Annamária, szerbiai oktatási államtitkár, a verszarándoklat védnöke: „Amit Radnóti megélt, ő abból írta a magyar költészet talán legszebb verseit és az a remény, ami a tragédia ellenére végigkísérte az útján, minden versében érezhető.”

Tisztelnünk kell egymásban a különbözőséget, hogy meg lehet egymás mellett élni, férni magyarnak és szerbnek, vagy magyarnak és szlováknak vagy románnak. Ez a Kárpát-medencei lelkületünknek a megjelenítését vagy éppen annak a 21. századi európai sokszínűségnek a megjelenítését jelenti, ahol békében, szabadságban tudunk egymás mellett élni. - hangsúlyozta Szili Katalin magyar autonómia ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, a verszarándoklat fővédnöke, aki szolidaritásból Tóth Péter Lóránthoz hasonlóan mezítláb mondta el köszöntő szavait.

Szili Katalin, miniszterelnöki megbízott, Magyarország: „Meg kell haladnunk a 20. század szörnyűségeit és kell tudnunk toleránsan, békében élni együtt függetlenül attól, hogy ki milyen vallású. Másrészről lehetőséget ad arra, hogy visszaemlékezzünk, hogy a magyar nemzetnek olyan nagy kulturális öröksége van, mint amilyen Radnóti Miklós költészete.”

Az est folyamán a Csak ülj a földre és beszélj az égre című, Radnóti Miklós költeményeiből összeállított, verses, zenés pódiumműsort tekinthette meg a közönség, a Mécsvirág együttes és a Radnóti- díjas versmondók, Hajvert Ákos és Tóth Péter Lóránt előadásában.

Forrás: Pannon RTV