Dr. Vitkay-Kucsera Ágota | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Dr. Vitkay-Kucsera Ágota

1973-ban született Újvidéken. Középiskolai tanulmányainak elvégzését követően az  Újvidéki Művészeti Akadémia Zeneművészeti Tanszékének Elméleti Szakán 1997-ben,  Szólóének Szakán 1998-ban diplomázott, ugyanott magiszteri és doktori titulust szerzett –  a művészetek doktora titulust is magáénak mondhatja. A hangfejlesztés módszertanának itthon és külföldön egyaránt elismert szakembere. Az Újvidéki Művészeti Akadémia tanára, operaénekes (szoprán), zenepedagógus, közéleti munkás.  
Eddig több mint 20 színpadi mű hang- és testmozgás kreátora volt, az Újvidéki Szerb Nemzeti Színházban bemutatott, Ábrahám Pál életéről szóló Féktelen harmónia zenés műnek  nem csak szereplője, hanem  rendezője is. Tanítványai, az opera, az operett és  egyéb zenés művek több mint 50 ismert alkotásában kamatoztatták a nekik átadott tudást és tapasztalatot.
Zenepedagógiai tevékenysége mellett, előadóművészként is osztatlan sikert aratott Európa számos országának színpadán Donizetti (Adina), Verdi (Gilda), Rossini (Rosina), J. Strauss (Adela) operáiban és Mozart Requimjének szoprán szólójával.
Emellett érdemeket szerzett a magyar nóta előadóművészeként is, abban a műfajban, amelynek nagyapja, Vitkay Gyula egyik legismertebb délvidéki szerzője volt.
Operaszerepeit és az általa előadott magyar nótákat számos audio- és video felvétel őrzi.
Jelentős szakmai visszhangja volt eddig megjelentetett  tudományos értekezéseinek, valamint könyveinek, amelyek közül kiemelhetőek: A hang jellemzői és a hangfejlesztés módszertana a szakmai tevékenység szolgálatában  (Vajdaság Kulturális Intézet: Újvidék, 2013); Hangnak hatalma” (Újvidéki Egyetem, Művészeti Akadémia: Újvidék, 2014).
A legismertebb nemzetközi szakmai szemináriumok, tanácskozások és rendezvények  résztvevője és előadója is – előadásai közül számos megtalálható a világhálón.
Az újvidéki Magyar Kulturális és Művészeti Központ egyik alapítója és elnökségi tagja, 2004 óta a Vajdasági Művelődési Központban szemináriumok vezetője, 2006-ban az Európa Alapítvány egyik alapítója és elnökségi tagja, 2006 óta a Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia mentora, 2007-től a Határon Túli Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Szίnházi Kutatások Központjának tagja. Számos színházban tart szemináriumokat, emellett a Vajdasági Vegyes Kórus tagja. A Magyar Nemzeti Felsőoktatási Tanács bizottságának, az Europa Cantatnak és az International Dance Council (CID) /UNESCO tagja.
Előadóként és tudományos dolgozóként is számos szakmai elismerésben részesült. Két alkalommal volt a VIVE fesztivál fődíjasa, magánénak mondhatja a „Knjеgnja Olivera” (Olivera Hercegnő) elismerést, melyet a Szerb Királyi Akadémia Tudósai és Művészei Szent Vid (Vidovdan) napjának megünnepelésekor osztanak ki.

 

Kulturális Bizottság
Tanács
Magyar Összefogás