Mgr. ft. Paskó Csaba | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Mgr. ft. Paskó Csaba

1975-ben született Szabadkán.  A Pécsi Hittudományi Főiskolán  1999-ben lelkipásztorként végzett. 2000 óta a Szabadkai Egyházmegye felszentelt papja. 1999 őszétől a Grazi Zeneművészeti Egyetem Egyházzenei Tanszakán tanult, ahol 2003-ban diplomázott vezénylésből és orgonából. Ugyanott 2005-ben  sikeresen befejezte posztgraduális képzését  gergelykorális és vezénylés témakörökben. 2001-től tagja a Nemzetközi Himnológiai Társaságnak (IAH). 2003-tól a szabadkai bazilika karnagya és zenei koordinátora, valamint a Pro Musica Kamarakórus karnagya. 2005-től tagja a Nemzetközi Gregorián társaságnak. Ugyanabban az évben nevezték ki a szabadkai székesegyház Regens Chorijává, az egyházmegye zenei igazgatójává. A régió egyetlen gregorián énekegyüttesének alapítója. Több alkalommal is vezényelte a Szabadkai Filharmóniát. 
2008-tól a szabadkai Zeneiskola tanára. 
2014-től a Magyar Nemzeti Tanács és a Végreható Bizottságának tagja.
A Vajdasági Pax Romana civil szervezet, valamint a kelebiai Gaál Ferenc Magyar Művelődési Egyesület elnöke, 2013 óta az egyházmegye Caritas jótékonysági szervezetének elnöke. 
Papi, zenei, zenepedagógiai tevékenységén túl fontos szerepet játszik életében a gasztronómia. 2014-ben okleveles szakács lett. Két szakácskönyv, mesterkurzus, továbbképzés és elismerés jellemzi tevékenységét. 
2016-ban tiszteletbeli tagja lett a Nádor István Borlovagrendnek, a gasztronómiában és a finom borok népszerűsítésében elért eredményeiért. 
2015-ben megkapta az Arany Bárány rendfokozatot, a magyar gasztronómia nagykövete címet, a gasztronómiában végzett tevékenységéért. 
2018-ban a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség nevezi és küldi Luxenburgba a Culinary World Cup, szakácsok világbajnokságára. 
Zenei munkásságát számos díjjal értékelték: Szabadkán 2006-ban megkapta a Dr. Bodrogvári Ferenc-díjat; Belgrádban 2007-ben a Horovi Među Freskama egyházzeni fesztiválon a karnagyoknak járó külön díjat, a Vojislav Ilić-díjat nyerte el; Kragujevácon a 8. Nemzetközi Kamarakórusok Fesztiválján külön díjjal jutalmazza a zsűri karnagyi munkáját; 2017-ben a Szabadka Pro Urbe-díjban részesítette.
Ezen kívül számos díjban, elismerésben részesült a Pro Musica Kamarkórussal, amelynek 2003-tól 2011-ig volt a karnagya, művészeti vezetője. Számos nemzetközi, hazai fesztiválon szerzett elismerést, kitüntetés és díjat: Talán a legjelentősebb a 2006-ban Salzburgban Mozart születésének 250. jubileuma alkalmából Szerbiát képviselhették; 2008-ban a Pécsi Nemzetközi Kamarakórus Fesztiválon a belgák után ezüst érmet szereztek Paskó Csaba vezetése alatt.

Magyar Összefogás