Prof. dr. Bagi Ferenc | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Prof. dr. Bagi Ferenc

1968-ban született Újvidéken. Az általános iskolát magyarul Óbecsén, a vegyészeti középiskolát Újvidéken fejezte. Az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának növényvédelmi szakát 1993-ban fejezte be, magiszteri munkáját ugyanezen a Karon 1999-ben, doktori disszertációját 2006-ban védte meg. A mezőgazdaságon belül szűkebb szakterülete a növénykórtan.

Munkássága elsősorban a felsőoktatáshoz fűződik, ahol a tudományos lépcsőfokokat végigjárva 2017-ben rendes tanárrá választották. Számos szerbiai és nemzetközi tudományos projektumot vezetett, illetve résztvevője volt. A határon átívelő Szerbia-Magyarország projektum keretében előadássorozatot tartott Vajdaság több településén a mezőgazdasági termelőknek. Nyelvtudása az angol nyelvre is kiterjed.
Számos továbbképzésben volt alkalma részt venni (MTA Növényvédelmi Intézete, Németország, Egyesült Államok).
2013 és 2014 között a Szerb Köztársaság Mezőgazdasági, Erdészeti és Vízgazdálkodási Minisztériumához tartozó Növényvédelmi Igazgatóságának az igazgatója. Ebben az időszakban tagja volt annak a tárgyaló csoportnak, amely a 12 tárgyaló fejezet (Élelembiztonság, állatorvosi és növény-egészségügyi kérdések) részleteit elemezte Szerbia Európai Uniós csatlakozási folyamata érdekében.
 2015 és 2018 között az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karának oktatással megbízott dékánhelyettese volt. A Magyar Tudományos Akadémia köztestületének külső tagja. A Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége által szervezett téli előadások gyakori előadója.
2016 óta az újvidéki székhelyű Európa Kollégiumban a Mezőgazdasági műhely mentora. 2021-ben a Vajdasági Magyar Akadémiai Tanács (VMAT) elnökségének tagjává választották. A Vajdasági Magyar Szövetség tagja. Nős, egy leánygyermek édesapja.
Szívügye a magyar fiatal értelmiség felkarolása, a felsőoktatás helyzete a Vajdaságban és az Európa kollégium sikertörténetének megőrzése és folytatása. További célja a mezőgazdasági termelők továbbképzése a magas termés és profitabilis termelés elérése érdekében.

Oktatási Bizottság
Tanács
Magyar Összefogás