Sutus Áron | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Sutus Áron

1983-ban született Szabadkán. Az általános iskolát és a természettudományi-matematikai szakirányú gimnáziumot szülővárosában fejezte be. Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén diplomázott  2016-ban. 2017-től a Lakiteleki Népfőiskola – NMI Művelődési Intézet Tessedik Sámuel Kollégiumának hallgatója.
2006 és 2010 a között Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség közművelődési szakmunkatársa, 2010-től 2013-ig annak ügyvezetője, 2017. júliusától annak elnöke.
Munkába állása, 2006 óta a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségben szolgálatot vállaló személyként az öntevékenység ösztönzését, az amatőr és népművészeti mozgalom megújulását és fennmaradását célzó folyamatok megvalósításának segítésében, a közösségi művelődés gyakorlati ismereteinek elterjesztésében vállal szerepet. Szervezője többek között olyan, a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségűvé nyilvánított rendezvényeknek, mint a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója, a Durindó és Gyöngyösbokréta Fesztivál, a Vajdasági magyar amatőr és diákszínjátszók, rendezők szakmai tábora (MAdT), a Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok rendezvénysorozat, a Vajdasági Magyar Kórusok Találkozója (ezek a rendezvények mind vándor jellegű rendezvények, évről évre egyik házacskából költöznek a másik házacskába), de jelen van a Magyar Kultúra Napja délvidéki központi ünnepségének és a Kárpát-medencei Kulturális Fórumnak a szervezői közösségében is. A rendezvények, programsorozatok mellett szerepet vállal különböző, egyének és csoportok öntevékenységét fejlesztő képzések kidolgozásának és lebonyolításának segítésében, ezzel egyúttal igyekezve növelni a magyar művelődési egyesületek, szakosztályok, csoportok további hálózatosodását, kapcsolataik és az egymásra odafigyelés erősödését.
Egyéb közösségi és társadalmi tevékenységei: 2009–2010 között az ideiglenes Magyar Nemzeti Tanács Kulturális Bizottságának, 2010–2014 között az MNT Civil Konzultatív Testületének, 2013–2018 között a Durindó és Gyöngyösbokréta Fesztivál Tanácsának tagja. 2017-ben beválasztják a Magyar Örökség díj Bíráló Bizottságába. De jelen van többek között filmes programok (legutóbb Bicskei Zoltán Álom hava című nagyjátékfilmjének) délvidéki bemutatókörútjának megszervezésében.
További civil szervezi tevékenység: tagja a Symposion Polgárok Egyesületének, az Életjel Könyvek kiadónak és a NIDUS Együtt a Gyermekek Fejlesztéséért Egyesületnek.

Kulturális Bizottság