Ternovácz István | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Ternovácz István

1962-ben született Temerinben.  1987-ben szerzett diplomát az Újvidéki Mezőgazdasági Kar Szántóföldi növénytermesztés Tanszékén. 1988 óta az Újvidéki Rádió fő állású újságírója, számos médium tudósítója. Az újságírás mellett méhészkedéssel is foglalkozik.
A budapesti Szent István Egyetem Kertészettudományi Kara Zentai Konzultációs Központjának konzulens tanára. 
Ösztöndíjasként került az Újvidéki Televízióhoz. Egyetemi tanulmányai végeztével 1987-ben munkába állt és a Barázda című mezőgazdasági műsor riportere volt. Nem tudta megkedvelni a tévés újságírást, ezért 1988-ban kérte áthelyezését az Újvidéki Rádióhoz.  Kezdetben a Faluműsort, később a Horizont című környezetvédelmi műsort készítette, Szungyi László temerini esperes plébánossal bő nyolc éven át gondozta a katolikus vallási műsort. Ma a Híradó, a Hangadó szerda című közéleti magazin és a Portré című műsor szerkesztőgárdájának a tagja.
1993 óta a Kossuth Rádió vajdasági tudósítója, alapításától a Vajdaság ma  internetes hírportál, 2016-tól a Magyar Mezőgazdaság külmunkatársa.
1990-ben alapító tagja volt a vajdasági magyarok első érdekvédelmi szervezetének, a VMDK-nak, 1997-ben pedig a VMDP-nek.
1995-ben Pusztulj kulák! címmel interjú-kötete jelent meg a kötelező beszolgáltatás időszakáról és társszerzője a Temerini razzia (2001.) című könyvnek.
Tevékenységét számos díjjal értékelték: 2007-ben a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség neki ítélte az év újságírójának járó Napleány-díjat. Sólyom László magyar köztársasági elnök 2008-ban a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntette ki. Dr. Katona Bélától, a Magyar Országgyűlés elnökétől 2010-ben vette át az Év Parlamenti Újságírója díjat, 2011-ben Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől pedig a Táncsics Mihály-díjat. 2013-ban a Vajdasági Magyar Újságíró Egyesület Év újságírója díját érdemelte ki az elektronikus sajtó kategóriájában. A Kossuth Rádió Határok nélkül című alkotógárdájának tagjaként 2016-ban Magyar Örökség-díjban részesült. Az 1944-es 45-ös magyarellenes atrocitások feltárásával foglalkozó munkájáért 2018-ban kiérdemelte a Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvány Emlékérmét.

végrehajtó bizottság
Tanács
Magyar Összefogás