Új iskolaépületet avattak ma Dreán | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Új iskolaépületet avattak ma Dreán

Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola kihelyezett intézményében szeptemberben 9 alsós kisdiák kezdi majd meg a tanévet.

Iskolaépület-avató ünnepséget tartottak szerdán Dreán, ezen Szabó Balázs is fellépett. Ő szeptemberben már ötödikes lesz, így már nem itt, hanem Óbecsén jár majd suliba: „Sajnálom, hogy nem ide fogok járni, mert a tornaterem nagyon szép és nagy, a tantermek nagyon szépek. Eddig itt a régi iskolában kályhával fűtöttünk, de itt már nem kályhával fogunk.”

Dreán valamivel több mint ötszázan élnek, zömében magyarok. Az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola kihelyezett tagozataként működő intézményben több tehetséges alsós diák is van.

Potrebić Tőzsér Gabriella, az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója: „Az anyaiskola tehetséggondozó egész napos programokkal is gazdagítja a gyermekek életét. Hogy ezek a gyerekek is be tudjanak kapcsolódni, kellene egy iskolabusz, amire ígéretünk is van, hogy szeptembertől ezek a gyerekek is bekapcsolódhatnak az egész napos oktatásba.”

Az iskola az egyik legfelszereltebb falusi tanintézménye lesz a régiónak, ahova óvodások is járhatnak majd. Az újjáépítést a tartományi kormány mellett a magyar kormány is támogatta a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program által.

Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke kifejtette: „E programnak köszönhetően 1,2 millió dináros támogatást kapott az intézmény, ezen túlmenően az udvarban fel lett állítva egy EU-konform játszótér, amelynek az összege mintegy 700 ezer dinár, illetve az óvodások használhatják a magyar jellegű játéksarkot is.”

Az iskola felújítása 2008-ban kezdődött a tartományi kormány támogatásával, és végül egy teljesen új épület született. Nyilas Mihály tartományi oktatási titkár elmondta: „Hosszú ideig tartott, amíg felújult az épület, de sikerült. 26 millió dinárt ruházott be a tartomány erre a célra.”

Dreán szeptemberben 9 alsó tagozatos diák ül majd be az új iskola padjaiba.

Forrás: Pannon RTV