Vackor-program | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Vackor-program

A Magyar Nemzeti Tanács Vackor-programja 2011-ben indult. A program két fő tevékenysége:

(1) a magyar tannyelvű óvodai csoportokba, illetve általános iskolai osztályokba való iratkozás népszerűsítése, valamint

(2) a beiskolázási tanszercsomagok kiosztása azoknak az elsős tanulóknak, akik magyar nyelven kezdik meg általános iskolai tanulmányaikat.

A Vackor-program magyar nyelvű oktatást népszerűsítő szórólapjait minden évben eljuttatjuk az óvodákba, illetve a szórólapokon kívül a média is rendszeresen és folyamatosan népszerűsíti az anyanyelvű nevelés és oktatás fontosságát.

A Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási tanszercsomagját 2011 szeptemberétől biztosítjuk az elsős diákok részére, akik általános iskolai tanulmányaikat magyar nyelven kezdik meg szülőföldjükön. A beiskolázási tanszercsomag igen értékes és gazdag csomag, amely a következőket tartalmazta: egy gazdagon felszerelt tolltartót, betűkirakót, metallofont, vonalzókészletet, vízfestéket, ollót, gyurmát, kollázspapírt, zsírkrétát, ragasztót, temperát, ecseteket, rajzblokkot, filctollat, abakuszt, füzeteket, tornazsákot, ugrókötelet, Varga Katalin Gőgös Gúnár Gedeon című, az olvasni tanulás segítésére íródott mesekönyvét, a Mézeskalács című gyermeklap legfrissebb számát, valamint a Betűtanoda című két kiadványát. A tanszercsomagok kiosztására augusztus utolsó és szeptember első napjaiban kerül sor. Az ajándékot minden magyar első osztályba iratkozott tanuló megkapja, nincs szükség annak külön igénylésére.

A Szülőföldön magyarul elnevezésű támogatásnak köszönve minden magyar óvodás, általános és középiskolás tanuló támogatásban részesül. A szülők a vajdasági CMH irodák egyikében tudják benyújtani kérelmüket. Ez a támogatás a 2023–2024-es tanévtől 100 000 forintra növekedett.

Az Iskolabuszprogrammal lehetőséget biztosítunk, hogy a gyermek a lakhelyéhez legközelebbi magyar óvodába nap mint nap eljusson.