Válaszd a tudást itthon! | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Válaszd a tudást itthon!

Megkezdte Felsőoktatási Tájékoztató Körútját a Magyar Nemzeti Tanács a Vajdasági Magyar Diákszövetséggel karöltve.

Ma délután a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskola végzős tanulói kaphattak betekintést arra vonatkozóan, hogy milyen lehetőségeik lesznek, amennyiben az itthon tanulás mellett döntenek.

Több mint 35 középiskolában mintegy 1300 tanulóhoz jut majd el a Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Diákszövetség Felsőoktatási Tájékoztató Körútja, amelyen az itthon való továbbtanulást választó diákok minden esetleges kérdésükre megkaphatják a választ a szakemberektől. A szabadkai Ivan Sarić Műszaki Iskolába is számos olyan diák jár, akik ősztől ezt az utat választanák.

Szuromi Renáta: „Mindenképpen tovább szeretnék tanulni. A Műszaki Főiskola a cél, Műszaki menedzsment szakon, mivel ezt találtam a legérdekesebbnek az itteni főiskolák közül.”

Gyurica Zorán: „Leginkább gépészettel, vagy esetleg programozással szeretnék tovább foglalkozni. Újvidéken gondolok továbbtanulni. Meglehet, hogy utána a mesterképzést is lerakom, ha nem, akkor munkába állok.”

Szerb nyelvi felzárkóztató képzés, ösztöndíjprogram, kollégiumi ellátás és felvételi előkészítő - egyebek mellett ilyen segítségre is számíthatnak azok az egyetemisták, akik itthon szeretnék folytatni felsőoktatási tanulmányaikat.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Szeretnénk az érettségi előtt álló fiataloknak egy olyan átfogó, mindenre kiterjedő tájékoztatást adni, amely az itthoni, a vajdasági továbbtanulásra vonatkozik és ezen belül természetesen, részleteiben ismertetjük a fiatalokkal a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramját is. Azokat az elemeket, amelyekben már akár részt vettek, mint harmadikos középiskolások. Illetve azokkal az elemekkel is szeretnénk részletesen megismertetni őket, amelybe bekapcsolódhatnak mint végzős középiskolások, illetve felvételi előtt álló fiatalok.”

Idéntől nem csak tájékoztatófüzet, hanem egy mobilapplikáció is segíti majd a felvételi előtt álló diákokat.

Sóti Attila, elnök, VaMaDiSz: „Valamilyen irányban elindultunk a digitalizáció útján, ezt próbáljuk a támogatni és alkalmazkodunk az új fiatalos trendekhez, így bízunk benne, hogy a még barátságosabb lesz számukra ez a rengeteg információ, és még jobban tudunk hatni arra, hogy itthon maradjanak továbbtanuljanak.”

Az applikáció Felsőoktatási Tájékoztató Füzet néven tölthető le. További információkért a breki.mnt.org.rs oldalon érdeklődhetnek a továbbtanulást választó középiskolások.

Forrás: Pannon RTV