A zentai óvodások átvették a Rákóczi Szövetség ajándékát | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

A zentai óvodások átvették a Rákóczi Szövetség ajándékát

A budapesti székhelyű Rákóczi Szövetség vajdasági partnerszervezetével, a Magyar Nemzeti Tanáccsal együttműködve, minden évben ajándékkal kedveskedik az iskolaválasztás előtt álló magyar óvodásoknak. Ezúttal egy szép mesekönyvet és egy tábla csokoládét kapnak a kicsinyek.

Az ajándékkal karácsonyig a Kárpát-medence közel ezer településén, 22 ezer óvodás szüleinek a figyelmét hívják fel a magyar iskolaválasztás fontosságára.

Ma délelőtt a zentai Művelődési Házban megtartott alkalmi ünnepségen 141 zentai óvodás vette át a Rákóczi Szövetség ajándékát. A rendezvény kezdetén a Magyar Nemzeti Tanács és a községi önkormányzat nevében Perpauer Attila köszöntötte az egybegyűlteket.

– Nagy örömünkre szolgál, hogy a 2019/2020-as évben már nemcsak a szórványban élő magyar gyermekek részesülhetnek támogatásban, hanem minden olyan vajdasági óvodás is, aki jövőre magyar iskolába fog iratkozni. Ezzel a mesekönyvvel és a tábla csokoládéval is szeretnénk kifejezni hálánkat a szülőknek, hogy a magyar iskolai előkészítő csoportba íratták gyermeküket. Nagyon nagy szerepünk lehet abban, hogy visszaállítsuk az eredeti értékeket. Ennek a folyamatnak fontos része a magyar kisebbségi oktatási rendszer, amelynek alapköve az óvoda, hiszen itt találkoznak a gyermekek először intézményes formában a magyar nyelvvel és a páratlanul gazdag magyar kultúrával. Azért kell ezt megerősíteni, hogy a Kárpát-medencében és itt, a Délvidéken is minden gyermek, ha szórványban él is, lehetőséget kapjon arra, hogy magyar óvodába járjon. Bízunk abban, hogy többségük később is magyar nyelven folytatja a tanulmányait – hangsúlyozta Perpauer Attila.

Az esemény folytatásában Makrinov Alexandró, a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola diákja mondta el Kosztolányi Dezső Karácsony című versét, majd a Százszorszép óvoda kicsinyei adták elő alkalmi produkciójukat. Végül a jelenlévő óvodai csoportok átvették a Rákóczi Szövetség ajándékát, a Magyar népmesék című könyvet és a csokoládét.

Forrás: Hét Nap