„Mađar So” slavi 75 godina | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

You are here

„Mađar So” slavi 75 godina

Jedini dnevni list vojvođanskih Mađara – "Mađar So", obeležava 75 godina postojanja.

Jedini dnevni list vojvođanskih Mađara – "Mađar So", obeležava 75 godina postojanja. Prošlo je tričetvrt veka kako je čitalac mogao da uzme u ruke prvi broj "Slobodne Vojvodine", tada na samo četiri strane.

Prvo izdanje "Slobodne Vojvodine" objavljeno je 24. decembra 1944. godine. Od 27. septembra sledeće godine novine su izdavane pod nazivom "Mađar So", i izdaju se i dan danas.

75. godišnjica objavljivanja lista obeležena je u Novom Sadu.

Rozalia Ekres, direktorica, Novinsko-izdavačka kuća "Mađar So": „Pored sećanja, danas slavimo kolege zahvaljujući kojima i njihovim dugim i značajnim karijerama danas imamo ovaj značajan jubilej.Pored novinara u pripremi novina tu su i lektori, korekori, štampari, i njihov požrtvovan rad."

Glavna urednica Marta Varju je naglasila da je tokom 75 godina rada list prošao kroz brojna iskušenja: „U matičnom izdanju svaki dan imamo dodatke, jer verujemo da su navike čitalaca takve da im je to potrebno, ali to zahteva mnogo više rada, pažnje i brige. "

Na ceremoniji je Erika Kabok dobila nagradu za životno delo i tim povodom je izjavila: „Rad u dnevnim novinama je način života. Čovek se probudi i ne zna šta će mu se tog dana dogoditi, a svakodnevne nevolje i probleme treba rešiti. Naravno ne sada, u mojim godinama, kada se dnevnim novinarstvom bavim već 35 godina, jer sam urednik, imam drugačiji posao, ali biti deo svakodnevnog posla koji melje, to je izazov. "

Mađarska vlada je povodom jubileja podržala dnevni list sa milion forinti, rekla je Judit Pirićine Sabo, rukovodilac odeljenja Državnog sekretarijata za nacionalnu politiku Mađarske: „Mađari u Karpatskom basenu imaju veoma mali broj ovakvih dnevnih listova, sa ovakvom velikom istorijom. To je za primer, kao što je za primer i način kako su u 90-im godinama  sačuvali ovaj list, održali su se ovde u rodnoj zemlji i neprekidno pokušavaju da se obrate publici.

Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade je u svom svečanom govoru istakao veliki značaj postojanja lista i ujedno je obećao i nastavak podrške.

Ištvan Pastor, predsednik SkupštineVojvodine smatra da je važno da "Mađar So" i dalje bude dnevni list zajednice: "Posle 75 godina ove novine i dalje imaju ozbiljnu čitalačku publiku, bez obzira na promenljivi svet, kojima jei dalje važno da kupe novine, da novine uzmu u ruke, jer su informativne, zabavne, poučne - sve je to "Mađar So". "

Svečanost je obogaćena nastupom folklorne plesne grupe "Cirkalom" iz Bačke Topole i orkestra "Fokoš".

Izvor: Pannon RTV