Az MNT közbenjárásával mégis megnyílik három magyar nyelvű középiskolai tagozat | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content

facebookinstagram

You are here

Az MNT közbenjárásával mégis megnyílik három magyar nyelvű középiskolai tagozat

Négyből három magyar nyelvű középiskolai tagozat nyílik meg a 2017/2018-as tanévben az MNT által kérelmezett szakok közül – hangzott el a Magyar Nemzeti Tanács 27. rendes ülésén.

A tagok egyebek mellett szavaztak a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar új dékánjának személyéről, de szó esett egyes általános iskolák igazgatóválasztásáról, valamint a 15 főnél kisebb létszámú magyar nyelvű osztályok megnyitásáról is.

13 magyar tannyelvű középiskolai szakot szüntetett meg korábban az Oktatási Minisztérium a 2017/2018-as tanévre vonatkozóan. Az MNT közbenjárásával sikerült kieszközölni, hogy néhány mégis megnyíljon szeptemberben. Ezek a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium társadalmi-nyelvi, a szabadkai Vegyészeti-Technológiai Iskola gyógyszeripari technikus, a zentai Egészségügyi Középiskola egészségügyi-nővér technikus, valamint a futaki Mezőgazdasági Középiskola mezőgazdasági technikus szaka. Utóbbi azonban még mindig kérdéses.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „A szabadkai két szakirányzat, amely utólagosan került a hálózatba, ők természetesen mindenképpen magukénak tudhatják ezt a szakirányzatot és szeptembertől kezdve meg is fog indulni ez a szakirányzat. A zentai Egészségügyi Középiskolában is ez a szakirányzat, hiszen 30 gyermeket számlál, meg fog indulni. A futaki iskolában pedig ez az irányzat, amely utólagosan lett jóváhagyva, amely csak két gyermeket tudhat magáénak az még a jövő kérdése. Előfordulhat sajnos, hogy ez a szakirányzat nem indul meg.”

Az ülésen a tagok szavaztak az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának dékánválasztásáról is.

Hajnal Jenő, elnök, MNT: „Az elmúlt években is mindig egy jelölt volt. Igazán a problémát az jelentette, hogy megbízott dékánként tudtuk az előző dékánurat kinevezni, most pedig megértek a feltételek arra, hogy olyan pályázó jelent meg Josip Ivanović professzor személyében, aki minden feltételnek eleget tesz, hogy a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar dékánja legyen.”

Az ülésen továbbá a tagok támogatták több általános iskola 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztályának megnyitását. Egyes intézményekben 17, míg másokban csupán 3 tanulóval indul majd meg az első osztály. Mindezek mellett jóváhagyták a Végrehajtó Bizottság döntését két község köztájékoztatási pályázata kapcsán. Magyarkanizsa község részére 3 millió 610 ezer, Kúla község részére 2 millió 400 ezer dinár kerül kiosztásra.

Forrás: Pannon RTV