Ezekről döntött az MNT | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Ezekről döntött az MNT

A Magyar Nemzeti Tanács a 7. rendes ülését tartotta ma.
Nem feltétel a 8-as átlag, és már 37 kreditpont is elég az MNT demonstrátori ösztöndíjának megszerzéséhez. A Várady kiválósági ösztöndíjat pedig mostantól harmadéves doktoranduszok is megpályázhatják - egyebek mellett ezekről döntött a Magyar Nemzeti Tanács mai, 7. rendes ülésén.

Emellett több tanintézmény esetében döntöttek az igazgatóválasztási és az iskolaszéki tagcserékkel kapcsolatos eljárásról, valamint a 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztályok megnyitásáról.


Jelentősen kedvezőbb feltételek mellett pályázhatnak ezentúl az egyetemisták az MNT demonstrátori ösztöndíjára. Változik a pályázat megjelenésének ideje. Míg eddig szeptemberben tették közzé, mostantól július 15-e és szeptember 15-e között áll nyitva. Növekszik az ösztöndíj értéke is azok esetében, akik alapösztöndíjasok az MNT-nél. Mostantól 30 helyett 70 eurót kapnak az alapösztöndíjukon felül. A 8-as átlagot, mint kritériumot, eltörölték, a 48 kreditpontnyi feltételt pedig 37-re csökkentették.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT (Magyar Összefogás): „Ezt abból az okból tennénk meg, mert az erősebb, illetve a nehezebb karokon azok a tanulók, akik nem tudták elérni ezt a 8-as átlagot, vagy a 48-as kreditpontot, nem tudtak pályázni a demonstrátori ösztöndíjra, így volt olyan eset, hogy egyáltalán, vagy csak nagyon kevés számú hallgató pályázta meg ezt az ösztöndíjat.”


A Várady kiválósági ösztöndíjat kibővítették. Eddig csak az első- és másodéves doktori hallgatók pályázhattak, de mivel igény mutatkozott rá, idéntől harmadéves doktoranduszok is jelentkezhetnek a kiírásra. A napirendi pontok között szerepelt a 15 főnél kisebb létszámú magyar osztályok megnyitása is. Összesen 17 intézményt érint ez a kérdés, egyebek mellett a doroszlóit, a gombosit, a pancsovait, a torontálvásárhelyit, a székelykeveit, a tiszakálmánfalvit, a bezdánit, a bácskertesit, a padéit, a szajánit és a kisoroszit. Az MNT minden esetben támogatta az osztályok megnyitását.

Jóváhagyták azt a döntést is, miszerint Vajdaságban összesen 2.072 magyar középiskolai hely lesz az elsőbe iratkozók számára. Ez 443 férőhellyel több mint ahányan a nyolcadik osztályt fejezik. Topolyán problémák vannak az osztályok leosztásával - mondta Mengyán Pletikoszity Ildikó, az Oktatási Bizottság tagja. „A gimnáziumban idén 95 diák ballagott, 60 helyre kaptunk jogot. A Sinkovics József Műszaki Középiskolában 50-en ballagtak, 120 diákot vehetnek fel. A mezőgazdasági iskolában 150-en ballagtak, 210 diákot vehetnek fel.”


Hajnal Jenő, az MNT elnöke is úgy véli, meg kell oldani az ilyen eseteket. „Teljes mértékben azt hiszem, hogy a nemzeti tanács magára vállalhatja és az illetékes bizottság és az oktatással megbízottak, hogy akár már ősztől, a beiratkozás és a tanévkezdéssel Topolyát külön körbejárjuk és megnézzük. Mi ezt megpróbáltuk jó pár évvel ezelőtt is, de sajnos olyan helyzet teremtődött, hogy az iskolák között nem tudtuk azt a kompromisszumot megtalálni, amely optimális lett volna számunkra, hogy tudjuk támogatni az egész rendszert.”

Az MNT tagjai véleményezték a Forum Könyvkiadó Intézet jövő évi munkatervét és programját. Szó volt még utcanevekről és a községi tájékoztatási pályázatokról is. A tanács a következő rendes ülését szeptember 13-án tartja.

Forrás: Pannon RTV