Adán ülésezett az MNT | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Adán ülésezett az MNT

Tizenhetedik rendes ülését tartja a Magyar Nemzeti Tanács, ezúttal Adán. A tanácstagok elfogadták a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége népesedési és családgondozási cselekvési programjáról szóló állásfoglalást, emellett több közép- és általános iskola igazgatóválasztási eljárásáról is tárgyalnak.

2014-ben a szerb alkotmánybíróság döntése értelmében csökkentek a nemzeti tanácsok, így a Magyar Nemzeti Tanács hatáskörei is. Ennek következményeként lehetetlenné vált, hogy az MNT végrehajtsa népesedési és demográfiai feladatait – emelte ki Hajnal Jenő, a Tanács elnöke. Az MNT népesedési akciótervének megvalósítását átruházta a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetségére, akik korábban is aktív szerepet vállaltak ebben a programban. Krizsán Vilmos, a VANCSESZ elnöke: “Mi abból a megállapításból indulunk ki, hogy a gyermekvállalásnak két alapvető akadálya van. Az egyik a szemléletbeli, a másik az anyagi. Mi elsősorban ennek az elsőnek a kezelésében tudunk segíteni. Míg az anyagiak tekintetében az állami szervek és a munkáltatók tehetnek a legtöbbet.”

Az ülésen az is elhangzott, hogy nem csak a hatáskör csökkenése miatt módosult a korábbi akcióterv, hanem azért is, mert sok esetben megvalósíthatatlan volt. Mások szerint azonban a jelenlegi akcióterv csupán egy lecsupaszított vázlata a korábbinak, amelynek egyébként még nem járt le a megvalósítási határideje. Várkonyi Zsolt, MNT-tag (Magyar Összefogás): “Hogyha összehasonlítjuk a két dokumentum szövegét, akkor meg kell hogy állapítsuk, bár én meg kell, hogy állapítsam, hogy a mintegy 50 oldalas népesedési akciótervnek ez a mintegy ötoldalas kis iromány egy lecsupaszított vázlata csupán. Nem beszél sem a program hordozóiról, sem határidejéről, sem eszközeiről.”

Krizsán Vilmos szerint azonban ezen kérdések megválaszolásához ki kell dolgozni az operatív tervet. Az akcióterv kidolgozásakor a korábbi együttműködő partnerekre is számítanak.

Az ülésen napirenden szerepelt a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium és a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium igazgatóválasztási eljárása is. A zentai intézmény élére támogatta Csikós Pajor Gizella kinevezését. A Kosztolányi Gimnázium esetében a magyar kisebbségi önkormányzat nem támogatja Varga Anikó eddigi igazgató kinevezését. Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke indoklásában elmondta: Vajdaságban 37 középiskolában folyik magyar nyelvű oktatás, ebből 36-al sikerült kiváló együttműködést kialakítani, kivéve a Kosztolányi Gimnáziumot. “Egyaránt kiváló kapcsolatot ápolunk a tömbben elhelyezkedő középiskolákkal és a szórványban elhelyezkedő középiskolákkal. Egyedül a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium esetében nem jött létre az együttműködés. Sőt, részükről teljes elutasítást tapasztaltunk az elmúlt másfél év során, amióta a jelenlegi összetételű MNT végzi tevékenységét. Ez az idő alatt a gimnázium vezetősége többszöri megkeresésünkre sem mutatott hajlandóságot az együttműködésre. Figyelembe véve az Oktatási Bizottság véleményét, a Végrehajtó Bizottság nem hagyta jóvá Varga Anikó megválasztását az intézmény igazgatójává.”

Joó Horti Lívia, az MNT tagja, a Magyar Mozgalom képviselője felszólalásában politikai leszámolásnak minősítette ezt. Kifogásolta azt is, hogy az oktatási bizottság elektronikus úton szavazott személyi kérdésekről. “Egy Magyar Nemzeti Tanács, aki egy iskolának, egy tiszta magyar iskolának társalapító intézménye, ezt a luxust nem engedheti meg magának, azt pedig végképp nem engedheti meg magának, hogy a magyar autonómia legfőbb szerveként, amit azért hoztunk létre, azért dolgoztak évtizedeken keresztül politikusaink, szakembereink, hogy érdekvédelmi szervezet legyen a magyar közösségen belül, magyar-magyar leszámolásra használjuk, azt gondolom, hogy szégyenletes.”

Perpauer Attila, az Oktatási Bizottság elnöke szerint nem egyedi eset, hogy elektronikusan mondtak véleményt. “Az oktatási bizottság továbbra is szakmai szerv és jogában áll úgy dönteni, ahogy ő gondolja, hiszen azért lettünk megválasztva, valamint az iskola vezetése sem engedheti meg magának, hogy semmilyen módon nem működik együtt a nemzeti tanáccsal. Nem egyoldalú a dolog.”

Az MNT-tagok jóváhagyták a Végrehajtó Bizottság döntését a magyarcsernyei Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatójának, Biacsi Józsefnek a felmentéséről.

Az ülésen véleményezték a 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztályok megnyitását, valamint napirenden szerepelt a hatodik osztályos biológia tankönyv és munkafüzet jóváhagyása, a nemzeti kisebbségek kulturális és tájékoztatási pályázata pénzeszközök eloszlatásának javaslata.

Forrás: Pannon RTV