Anne Brasseur a nemzeti tanácsok képviselőivel találkozott | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Anne Brasseur a nemzeti tanácsok képviselőivel találkozott

Vajdaság autonómiája, a tartományi képviselőház működése, a nemzeti közösségek helyzete. Ezekről a témákról esett szó Anne Brasseur mai látogatása alkalmával a vajdasági parlamentben. Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének az elnöke a nemzeti tanácsok képviselőivel is találkozott.

Szerbia és Vajdaság is nagy kihívások előtt áll – véli Anne Brasseur. Módosítani kell az alkotmányát, meg kell reformálni az igazságügyet. Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének az elnöke elmondta: elsősorban azért érkezett a régióba, hogy tanuljon és megismerkedjen a jelenlegi állapotokkal. „Fontos megismerkedni az emberekkel, beszélgetni velük. Nagyon örülök, hogy megismerkedhettem a kisebbségek nemzeti tanácsainak a képviselőivel, ami külön élmény volt a számomra.”

A nemzeti tanácsok képviselői beszámoltak az elmúlt évek tapasztalatairól. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke szerint a beszélgetés lényege az volt, hogy a tanácsok, mennyire tudnak élni a törvény által biztosított lehetőségekkel. „Mi, egy őshonos közösség úgy akarunk építkezni, hogy magyarok maradjunk a szülőföldünkön, hogy ezt a magyarságot az élet minden területén megőrizzük. Ezért küzdeni kell, a törvényt és minden más lehetőséget ehhez fel kell használni, de ugyanakkor a többség és a többi nemzeti kisebbséggel kell a kapcsolatot építeni.”

A találkozó egyik üzenete az volt, hogy meg kell hozni a kisebbségekről szóló stratégiát és törvényt, méghozzá a nemzeti közösségek bevonásával – mondta el Ana Tomanova Makanova, a tartományi képviselőház alelnöke. „Konkrét példaként kiemeltük a hamarosan megnyíló 23. fejezetet, amely az emberi és kisebbségi jogokról szól. Az állam meghozta az akciótervet, viszont a nemzeti tanácsok véleményét senki sem kérte ki. Annyit szerettünk volna, hogy mi is elmondhassuk véleményünket, amikor rólunk van szó.”

Anne Brasseur szerbiai látogatása után Bosznia és Hercegovinában folytatja balkáni körútját.

Forrás: Pannon RTV