Az MNT módosította az idei költségvetéséről szóló határozatot | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Az MNT módosította az idei költségvetéséről szóló határozatot

Módosították a Magyar Nemzeti Tanács 2015. évi költségvetéséről szóló határozatot. A tervezett bevételek és a kiadások valós alakulása tette ezt szükségessé. A bevételi oldalon ezúttal nagyrészt a ténylegesen beérkezett összegek szerepelnek az elképzelések helyett – emelte ki Jerasz Anikó. A Végrehajtó Bizottság elnöke elmondta, a külföldi adományok mintegy 340 millió dinárt tesznek ki.

Kedvezően alakulnak a tervezett költségek – hangsúlyozta Hajnal Jenő. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke nyomatékosította, hogy a költségvetési keret nagyrészt anyaországi támogatásokból valósul meg. Hajnal Jenő kitért azokra a bírálatokra is, melyek szerint az MNT óriási összegeket oszt el anélkül, hogy ebbe bárkinek betekintése legyen. „Cáfolni szeretném, hiszen a költségvetés elfogadása után a második módosítás is arról árulkodik, hogy a teljes táblázati rendszert mutatjuk ki, és tudni kell azt is, hogy mindaz, ami anyaországi támogatásként érkezik, az céltámogatásként, pályázati rendszerben érkezik, tehát annak az elszámolása nagyon szigorú követelményeket kell, hogy kielégítsen.”

Decemberben még egy költségvetési módosítás várható, hiszen néhány olyan tétel van még, amely a tervekben szerepel, de a pénzeszközök még nem érkeztek meg – szögezte le az MNT elnöke. Itt elsősorban a szakképzés évéhez kapcsolódó támogatásban érték el, hogy a program bővül. Így várhatóan a büdzsé további 10 millió dinárral egészülhet ki.

Csak akkor tudnának érdemi vitát folyatni a költségvetésről, ha ismernénk, milyen arányban költöttek eddig – mondta Tari István, a Magyar Nemzeti Tanács tagja. „Egy háztartásban is, ha azt mondjuk, hogy ekkora a keretünk, akkor van tiszta képünk, ha elmondjuk utána még azt is, mennyit költöttünk, ami a mellékelt anyagból nem derül ki.”

A zárszámadás témája a Tari István tanácstag által számon kértekhez, nem pedig a költségvetéshez tartozik – nyomatékosította az MNT elnöke. „Nagyon egyszerű a dolog, nagy részét nem fizettük ki, ha kifizetjük, akkor el tudunk számolni. A mai ülésnek nem az a témája, hogyan, miként valósult meg a költségvetés.”

Napirendre került a Szekeres László Alapítvány 15 kuratóriumi tagjának kinevezése. A vajdasági pályázati rendszer vezetője, Józsa László helyére Fejsztámer Róbert kerül majd, mert  az Alapítvány elnökének lejárt a mandátuma. Hajnal Jenő elmondta, az Alapítvány alapító okiratát is módosítják. Azt javasolták, hogy amennyiben megszűnne, vagyona a Magyar Ház Alapítványra szálljon át. Az ülés 5. napirendi pontja értelmében a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatójának Gondi Martina jelenlegi vezetőt javasolták, ezt a tanácstagok egyhangúlag elfogadtak. A végső döntést a tartomány hozza meg. Kiemelt jelentőségűvé nyilvánították Topolya Község Múzeumát, amely idén szeptemberben önállósult. A Magyar Szó Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testületének tagjairól is szó esett. Három tag lemondott. A megüresedett helyekre Bencsik István újságírót, Nagy Imre egyetemi tanárt és Urbán Zsuzsannát, a felsőhegyi iskola pedagógiai vezetőjét nevezték ki.

Az MNT-tagok az Európa Kollégium munka- és pénzügyi tervét is véleményezték, valamint az oktatási-nevelési intézmények iskolaszéki tagjainak kinevezésével, a környezetismereti és matematikai tankönyvek és munkalapok jóváhagyásával is foglalkoztak. Az ülés végén a 2015–2016 évre vonatkozó felsőoktatási-ösztöndíjpályázat jogosultsági rangsorát is ismertették, ez azonban személyiségi jogokra hivatkozva nem nyilvános.

Forrás: Pannon RTV