Közel másfél millió euróval támogatja a Szabadkai Zsinagóga felújítását a magyar kormány | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Közel másfél millió euróval támogatja a Szabadkai Zsinagóga felújítását a magyar kormány

A magyar kormány a korábban ígért összeg ötszörösével, félmilliárd forinttal, azaz közel másfél millió euróval támogatja a Szabadkai Zsinagóga felújítását. Az összegből jut a Zsinagóga udvarának parkosítására és a kerítés javítására is. A Szabadkai Zsinagóga az ígéretek szerint legkésőbb 2017-re újra a régi fényében ragyog majd.

Magyarország közel másfél millió euróval támogatja a Szabadkai Zsinagóga rekonstrukcióját. A Budapest által felajánlott összegből az épület egészét rendbe hozzák.

Nagy Kis Erős Melinda, a Zsinagóga felújításának a projektvezetője: „A teljes hálózati rendszer, tehát a villamos- és épületgépészeti rendszer beüzemeltetése, illetve elhelyezése. A teljes festészeti, illetve restaurátori munkálatok, beleértve a gipszstukkónak az elkészítése, az aranyozás felvitele. Ezenkívül nagy kihívás lesz a meglévő bútorok helyreállítása, és az asztalos munka elkészítése. Illetve kezdődnek a megbeszélések a pécsi Zsolnay gyárral.”

A Szabadkai Zsinagóga külsejét már több éve intenzíven rekonstruálják önkormányzati, tartományi, köztársasági és a nemzetközi támogatásokból. A külső munkálatok várhatóan 2015-ben befejeződnek. A felújítást továbbra is szakértői csoportok felügyelik.

Lovas Ildikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának tagja: „Ezeket a dolgokat nem lehet egy irányból kezelni. Ezt csak közösen lehet. Egy olyan elképzelés alapján, amit nem mi akarunk eldönteni a Zsinagóga Alapítványban. Szakembereket, művelődéstörténészeket, történészeket, építészeket fogunk hívni.”

A Szabadkai Zsinagóga 1990 óta Szerbia kiemelt jelentőségű műemlékei között szerepel. Illetve Európa hét legveszélyeztetettebb kulturális öröksége közé sorolták. Az épület működéséről a 2014-ben alakult Zsinagóga Alapítvány gondoskodik.

Szabados Róbert, elnök, Szabadkai Zsidó Hitközség: „Az úgynevezett Zsinagóga Alapítvány van megbízva, hogy a Zsinagóga működtetésével foglalkozzon. Az alapítványnak az összetétele, paritás a város, Zsidó Hitközség és az MNT tagjaiból tevődik össze. A határozatokat konszenzussal hozzák. Közös érdekünk, hogy a Zsinagógában szép dolgok történjenek.”

Az 1900-as évek közepén a Zsinagóga egyik kupolája bedőlt, és az épület is majdnem összedőlt. A magyar kormány támogatásának köszönhetően felújítják az épületet, és régi fényében pompázhat a Zsinagóga, ahogyan tette 1902-ben, megnyitásakor.

Forrás: Pannon RTV