Mintegy 70 fiatal az MNT szerb nyelvi felzárkóztató képzésén Újvidéken | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Mintegy 70 fiatal az MNT szerb nyelvi felzárkóztató képzésén Újvidéken

Megkezdődött az MNT szerb nyelvi felzárkoztató képzésének újvidéki programja. Az egyhetes intenzív nyelvi képzésre Vajdaság hét településéről: Szabadkáról, Topolyáról, Zentáról, Magyarkanizsáról, Adáról, Óbecséről és Temerinből érkeztek a fiatalok, akiket az Európa Kollégiumban szállásoltak el a szervezők.

A szerb nyelvi felzárkóztató program első része két hétig tartott és heti 40 órát tett ki. Ez alatt az idő alatt a fiatalok szülővárosukban tanulhatták a nyelvet. A képzés záró része az eddigieknél még fokozottabb zajlik: ezen a héten ugyanis napi nyolc órában tanulnak a diákok szerbül. A tanórákat a helyi József Attila Általános Iskolában tartják meg a szaktanárok. Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke köszöntő beszédében elmondta, nem titkolt szándékuk, hogy ez a program egyfajta motivációként is szolgáljon a fiataloknak. Azáltal ugyanis, hogy az elkövetkező pár napban a leendő egyetemisták feltérképezik némileg a várost és megismerkednek az Európa Kollégium kínálta lehetőségekkel, jövőre talán, amikor befejezik a középiskolát, visszatérnek Újvidékre és itt kezdik majd meg felsőfokú tanulmányaikat.

A tanfolyamra jelentkezők július elsején vettek részt egy tudásszintfelmérő tesztelésen. Az eredmények alapján, Szabadkát kivéve, minden településen alapszintű képzésre volt igény. Kiss Kornél szabadkai szerbnyelv-tanár kifejtette, hogy a tanulók tudásszintje attól függ, hogy milyen közegből érkeztek. Hozzátette, hogy a 3 hét nem elég ahhoz, hogy a diákok tökéletesen elsajátítsák a nyelvet, de az elmúlt két hétben máris relatív nagy fejlődést tudtak elérni. “Nagyon jó volna, ha lenne arra lehetőség, hogy ezt tanév közben is tudják folytatni, mert az a tapasztalatom, hogy sem az általános, sem pedig a középiskolai hatályos program nem teszi lehetővé az ilyen mértékű fejlődést.”

A fiatalok számára az órákon kívül számos érdekes programmal is készültek a szervezők, mely során az egyetemi élet kapcsán fontos információk birtokába juthatnak, emellett pedig alkalmuk lesz megismerni egymást és a lehetőségeiket is.

A szerb nyelvi felzárkóztató program pénteken zárul, a képzés végén a diákok egy tanúsítványt is kapnak majd.

Forrás: Vajdaság MA