A Pető-módszerrel foglalkoznak a beteg gyerekekkel és felnőttekkel Zentán | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

A Pető-módszerrel foglalkoznak a beteg gyerekekkel és felnőttekkel Zentán

Ma kezdődött meg Zentán az a háromhetes intenzív kurzus, amelyen a magyarországi Pető András Főiskola, illetve a Pető Intézet szakemberei tartanak fejlesztő foglalkozásokat a központi idegrendszeri megbetegedésekkel küzdő gyermekek és felnőttek számára.          

Saját módszerekkel zajló komplex személyiségfejlesztés zajlik a zentai Alkotóházban. A résztvevők előzetes felmérés alapján kerültek a programba. A gyermekcsoport tagjainak szülei sokat várnak a foglalkozásoktól. Nagy Kanász Anita, Szabadka: „A kisfiamnak cerebrális paralízise van, és sok helyre járunk, Belgrádba, Újvidékre, valamint Szabadkára, a kórházba és a Kolevkába, és a foglalkozásoktól javulást várunk, mind a beszédet illetően, és hogy a kisfiam megtanuljon önállóan járni.”

A szülők korábban csak hallomásból ismerték a képzésen alkalmazott Pető-módszert. Tóth Klaudia, Gombos: „Mivel még nem voltunk a Pető Intézetben, de a hírét hallottuk, hogy nagyon jó, úgyhogy sokat várunk, remélem, hogy nagyon sokat fog segíteni.

A Pető-módszer ma már a világ negyvennyolc országában jelen van. Csuka Pál, nemzetközi projektekért felelős vezető, Pető András Főiskola: „A Pető-módszer egy komplex személyiségfejlesztés, a gyerekeknek a mozgásfejlesztéstől a beszédig, érzelmi, szociális fejlesztését, önkiszolgálását összekötjük, nem külön problémákkal foglalkozunk, hanem az egész gyerekkel a foglalkozások folyamán.”

A tanfolyam ideje alatt három konduktor dolgozik három különböző csoporttal, a felnőttekkel, a fiatal felnőttekkel és a családi csoporttal. Perpauer Attila, elnök, Oktatási Bizottság, MNT: „Jelenleg ez 26 személyt érint, akik részt vehetnek az intenzív kurzuson. Tizenhat településről, szinte egész Vajdaságból érkeznek ide, Zentára, Gombostól kezdve Újvidéken, Szenttamáson át Zentáig, nagyon sok településről érkeznek a gyermekek és a szüleik, valamint a felnőttek is.”

A szakemberek az intenzív kurzus ideje alatt, egészen május elejéig folyamatosan végzik az érintettek felmérését. Ehhez előzetes bejelentkezés szükséges, amelyet a 063-78-87-417-es telefonszámon tehetnek meg az érdeklődők. A kurzus költségeit a Magyar Kormány fedezi, a konduktorok itt-tartózkodását pedig a Magyar Nemzeti Tanács biztosítja.

Forrás: Pannon RTV