Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Ülésezett az MNT

Elfogadta a testület kétéves munkájáról szóló beszámolót a Magyar Nemzeti Tanács. Hajnal Jenő elnök elmondása szerint számos, a közösség megmaradása és boldogulása szempontjából fontos eredményt értek el. Ilyenek többek között az oktatásfejlesztés újragondolása, a kis létszámú osztályok megnyitása, az ösztöndíjprogram megújítása, az Európa Kollégium megnyitása. A Magyar Mozgalom MNT-s képviselői a stratégiai tervezést, a szakbizottságok munkáját hiányolták legjobban a Magyar Nemzeti Tanács kétéves munkájában. A tagok döntöttek a Tanács 2017-es évi munkatervéről és költségvetéséről is. Jövőre 1 milliárd 117 millió dinárból gazdálkodik a szerbiai magyarság kisebbségi önkormányzata.

A Magyar Nemzeti Tanács kétéves munkájáról szóló beszámolót Hajnal Jenő elnök ismertette. Elmondása szerint számos, a közösség megmaradása és boldogulása szempontjából fontos eredményt értek el. Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Az oktatásfejlesztés időszerű kérdéseinek újragondolása, a 15 főnél kisebb létszámú magyar tannyelvű osztályok megnyitásának a támogatása, az ösztöndíjprogram megújítása, az Európa Kollégium megnyitása, a szakkollégiumi rendszer bevezetése, a felsőoktatási koncepció megvalósítása. Egy-egy nagy múltú művelődési rendezvénynek a támogatása, a magyarittabéi Kossuth-szobor újraöntésének, a szabadkai Szentháromság-szobor felújításának és eredeti helyére való visszaállításának a felvállalása, vagy a magyarság szempontjából fontos médiumok magyar műsorainak, újságíróinak felkarolása és megsegítése.”

Tari István szerint az ellenzék véleményének elhallgatása jellemzi a beszámolót. Elsősorban a nyelvhasználat terén kritizálta az MNT működését. Tari István, tag, Magyar Nemzeti Tanács (VMDK): „Mi lett a panaszok sorsa? Ez a kérdésem. Hogyan orvosolták ezeket a közösségünket anyanyelvében porig alázó panaszokat? Ezeknek a többségét csak perekkel lehet orvosolni.”

A Nyelvhasználati Bizottság elnöke szerint nem mindig lehet pereskedéssel eredményeket elérni. Szilágyi Miklós, elnök, Nyelvhasználati Bizottság, MNT: „Azokban az esetekben, ahol a Magyar Nemzeti Tanács tudott lépni, ott lépett. Jómagam is azt támogattam, hogy először szólítsuk meg ezeket az intézményeket és így jobb belátásra tudjuk őket bírni. Ez szinte mindig meg is valósult.”

A Magyar Mozgalom MNT-s képviselői a stratégiai tervezést, a szakbizottságok munkáját és a demokratikus döntéshozást hiányolták a Magyar Nemzeti Tanács kétéves munkájában.

Forrás: Pannon RTV