Jogállami kerekasztal Szabadkán | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Jogállami kerekasztal Szabadkán

Szakmai tanácskozást tartott a Magyar Polgári Együttműködés Egyesülete Szabadkán a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató-, és Kulturális Központban. Az új magyar Alaptörvényről is beszélnek a résztvevők.

A Jogállami kerekasztal házigazdája Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja volt, aki az 1996-ban megalakult Magyar Polgári Együttműködés Egyesületének céljairól beszélt. A szervezet a polgári, nemzeti és keresztény közéleti erők összefogását tűzte ki célul - mondta a főkonzul: „A polgári értékek mentén és ennek a tágabban vett értékkörnek a mentén beszélgessenek, előmozdítsák a magyar közéletet, és ezáltal egy kormánytól független civil szervezetként segítsék a közgondolkodást, ami ebbe a tárgykörbe tartozik.”

Az egyesület számos fontos és időszerű témában szervez társadalmi és szakmai egyeztetést, vitafórumot, kulturális eseményt, magyarországi és határon túli rendezvénysorozatot. Tordáné Petneházy Judit, alelnök, Magyar Polgári Együttműködés Egyesület, Magyarország: „Ez a Jogállami kerekasztal egy országjáró, most már határon kívül járó szervezése, illetve munkája az egyesületnek. 2013-ban határoztuk el, hogy nagyon fontos lenne, ha az emberek Magyarországon is egyébként egy kicsit ismernék az alkotmány fontosságát. Azt, hogy van új alkotmány és annak a fontosságát, valamint azt, hogy ennek milyen gyökerei vannak Magyarországon.”

A magyar Alaptörvényről és annak a határokon túl élő magyarságra való kihatásairól Juhász Imre alkotmánybíró tartott előadást. „Az Alaptörvény nagy előrelépést jelentett. A szellemi és fizikai egység persze nem jogalkotási kérdés, de az igen, hogy az Alaptörvény hitvallási részében, az államcélokat megfogalmazó részben pedig egyértelműen az anyaország felelősségét és a mindenkori vezetőség felelősségét is hangsúlyozottan tartalmazza.

Juhász Imre alkotmánybíró szerint a határon túli magyarok esetében is napi szinten érezhetőek az Alaptörvény eredményei különböző gazdasági és anyagi támogatások által. A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület látogatása keretében Császár Angela Jászai Mari-díjas színművész rendhagyó irodalomórájára is sor került.

Forrás: Pannon RTV