Több könyv is megjelenik a Vajdaságban történt atrocitásokról, az ártatlanul kivégzett áldozatokról | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Több könyv is megjelenik a Vajdaságban történt atrocitásokról, az ártatlanul kivégzett áldozatokról

Idén több kötetet is megjelentetnek a Magyar-Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság eddigi tevékenységéről, az 1941-1948 közötti időszakra vonatkozó kutatásairól, emlékezetgyűjtéséről, a Vajdaságban történt atrocitásokról, az ártatlanul kivégzett áldozatokról – jelentette be Hajnal Jenő. A Magyar Nemzeti Tanács elnöke kiemelte, a kiadványokkal a magyar-szerb megbékélési folyamatot kívánják szolgálni, és méltó emléket állítani az áldozatoknak és a hozzátartozóiknak.

Közös főhajtás az ártatlan áldozatok emlékére, megalakul a Vegyes Bizottság, eltörlik három délvidéki település magyarjainak kollektív bűnösségét – mérföldkövéhez érkezett a magyar-szerb megbékélési folyamat. Enélkül nem válhattak volna kutathatóvá a levéltári anyagok. Egyebek mellett ezek alapján készültek az összegzések. Az emberekben pedig egyre inkább felszínre tör a vallomás iránti igény, hogy leírják, elmondják történeteiket. Hajnal Jenő, az MNT elnöke: „Az emberi sorsnak a legszomorúbb eseményeiben mindig valahol a közösség tud segítséget nyújtani. A közösség akkor tud az egyéni tragédiák után segítséget nyújtani, ha együttérzéséről, szeretetéről győzi meg azokat, akik erre rászorulnak. Úgy gondolom, hogy ezt a feladatot kell egyebek között a tudomány eszköztárával is ellátnunk.”

Útjára indul majd egy vándorkiállítás is, amely az 1941-1948-as időszakot mutatná be. Vajdaság területén eddig összesen mintegy 85 ezer név került az adatbázisba. „Ebben szerbek, zsidók és más nemzetiségű áldozatok is belekerültek, akik 1941-42-ben a hideg napok időszakában haltak meg, vagy 1944-ben a partizán terror idején, vagy 45-ben a koncentrációs táborokban, vagy mint kulákokat 1945 után végeztek ki.” A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet a délvidéki magyarságra vonatkozó áldozatok nevét gyűjti össze. A lista összeállítása folyamatos, és a megemlékezések időszakára, novemberre elérhetővé is válik, azonban a kutatómunkának soha nem lesz vége, az áldozatok száma sosem lehet teljes, végleges – szögezte le Hajnal Jenő.

A Vajdasági Magyar Szövetség módosító indítványának köszönhetően a Magyar–Szerb Akadémiai Vegyes Bizottság az államkasszából 2015-ben 10 millió dinárban részesül, amely összeg elegendő tevékenységének végzésére.

Forrás: Pannon RTV