A nemzeti tanácsokról szóló törvény tervezett módosításait vitatták meg Szabadkán | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

A nemzeti tanácsokról szóló törvény tervezett módosításait vitatták meg Szabadkán

Szabadkán tartottak közvitát a nemzeti tanácsokról szóló törvény tervezett módosításával kapcsolatban.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta, hogy oktatási szempontból jó dolgok történtek. Kiemelte, számukra elfogadhatatlan az, hogy szigorú szankciókat akarnak bevezetni, és hogy állandóan jelentéseket kell küldeni Belgrád felé.

Hajnal Jenő, elnök, MNT: „Ez azért teremt fura helyzetet, hiszen egy állami intézményrendszernek az a feladata elsősorban, hogy önmagának szabjon feltételeket az önkormányzattól a köztársaságig a nyelvi egyenjogúság terén. Ne azt várja el a kisebbségektől, akik a saját anyanyelvüket gyakorolva, saját nyelvükön valósítják meg jogaikat, hogy azt napokon belül lefordítva elküldjék valakinek, hogy azokat az anyagokat ellenőrizzék vagy átnézzék. Igazán értelmét se látjuk. Az nyilvánvaló, hogy a honlapon való megjelentetése ezeknek a dokumentumoknak magától értetődő, de az ellenőrzésre, a büntetésekre soha nem volt példa. Hiszen ha egy helyi önkormányzat nem fizet támogatást a nemzeti tanácsoknak, ami törvényes kötelessége lenne, ott se szabályozták, hogy milyen szankció jár annak, ha ezt nem teszi meg, vagy mekkora összeget kellene fizetni.”

Forrás: Pannon RTV