Бунарић: Духовна обнова верника на проштењу | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Бунарић: Духовна обнова верника на проштењу

Упркос изненадном пљуску, јутрос је велик број верника стигло на Светиште Бунарић надомак Суботице. Данас је проштење, највећи празник Маријиног светишта.
Светиште је добро познато међу верницима Суботице и околине, али многи ходочасници долазе из удаљенијих насеља. За вернике је одржана свечана света миса. Проштење за многе значи душевни мир и јачање вере.

Верници су флаше пунили светом водом са Бунарића, многи од ходочасника се умивају и перу оболеле делове тела. Лимоза Ледаваи из Суботице такође верује у лековиту моћ воде: “Овде смо сваке године. Углавном долазимо на јутарњу мису. Наравно да верујемо у лековиту моћ воде. Она је део Маријиних празника, увек понесемо кући мало воде. Попијемо по гутљај и држимо је у стану. Од малих ногу тако радимо.”

Свечану мису целебрирао је суботички бискуп Јанош Пензеш. Ходочаснимиа се обратио и жупник Јожеф Сакаљ. Као народу Блажене Девице, врло је важно посећивати Маријина светишта јер верници у овим приликама добијају потврду да припадају Маријином народу – нагласио је он, мислећи на мађарску нацију.

“Као што се дете враћа кући својој мајци и брине о њој, тако се и ми бринемо за светиште Блажене Девице Марије. Посећујемо их и верујемо да ћемо на њен заговор добити небеску милост у интересу постизања личних уверења, али и као нација се можемо молити. Као нација, можемо јој се обратити, као Маријина земља, као Маријин народ“ рекао је жупник.

Људе на Маријино светиште свакако доводи вера – рекао је Јене Хајнал. Председник Мађарског националног савета је додао, када смо заједно, стварамо заједницу. “Не само вера, већ и наш матерњи језик и наслеђе, традиција која више од хиљаду година гледа на Маријину земју, нацију и заједницу коју нам је Сент Иштван оставио као наслеђе“ рекао је Хајнал.

Сећање на Марију има веома важну улогу у емотивном свету људи – нагласио је Иштван Пастор, председник Савеза војвођанских Мађара: “Једна је од манифестација њихове везаности за Цркву и веру. То није само случај на Бунарићу, то се види и у Дорослову. Надам се да ће то бити још израженије у наредним временима."

Након свечане мисе, многи су запалили свеће и  помолили се. Присуствовање свечаном богослужењу, пијење и умивање водом за коју се верује да је лековита, значи неку врсту ритуалног духовног купања и умивања.

Извор: Pannon RTV