Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Három új magyar tankönyv jelenik meg

Három új magyar nyelvű tankönyv kiadásáról írt alá dokumentumot a Magyar Nemzeti Tanács képviselője a szerbiai illetékesekkel. Ezt más nemzeti közösségek képviselői is megtették. Olyan tankönyvekről van szó, amelyek még hiányoznak az általános iskolákból.

A nemzeti tanácsok, az oktatási minisztérium és a szerb Tankönyvkiadó Intézet márciusban egy memorandumot kötöttek, amelybe az általános iskolások számára hiányzó tankönyveket foglalták bele. A Magyar Nemzeti Tanács akkor 7 tankönyv és gyakorlófüzet kiadását javasolta. Ezt el is fogadták. Azóta egy újabb dokumentumot is aláírtak.  Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke: “Ennek a második fázisaként lett most az a szerződésmódosítás aláírva pénteken, december 23-án Belgrádban az oktatási minisztérium kezdeményezésére, amely szintén azokat a tankönyveket rögzíti szerződésileg, amelyek még hiányoznak az általános iskolai korosztály számára a kisebbségi nyelveken.”

Eszerint az MNT újabb három tankönyv kiadását javasolta. Ezek Az anyanyelvápolás a nemzeti kultúra elemeivel című tankönyv az általános iskolák 6., 7. és 8. osztálya számára. Ez egy válaszható tantárgy, amelynek terén még hiányoztak a tankönyvek. “A magyar nyelvi oktatás terén széles körű palettával rendelkezünk a tankönyvek terén. Az általánosak, a kötelező tantárgyak le vannak fedve tankönyvekből. Így a választható tantárgyakra esett a választás, hiszen ez az, ami még hiányzik. Azt gondoljuk, hogy ezeknek a tankönyveknek a kiadásával, valamint a márciusban a hármas szerződésben, a memorandumban foglaltak alapján most már teljes lesz az a paletta, az a skála, amely a tankönyveket tartalmazza az általános iskolai korosztály számára.”

A tankönyvek 2017. szeptember elsején már a diákoknál lesznek – mondta Jerasz Anikó. A kiadásuk határidejének betartását, valamint annak teljes költségeit az oktatási minisztérium vállalta magára.

Forrás: Pannon RTV