Ösztöndíjszerződést írtak alá vajdasági magyar hallgatók az MNT-vel | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Ösztöndíjszerződést írtak alá vajdasági magyar hallgatók az MNT-vel

311 vajdasági magyar egyetemi és főiskolai hallgató írt alá ma ösztödíjszerződést a Magyar Nemzeti Tanáccsal az újvidéki Európa Kollégiumban. 256 elsőéves és 55 demonstrátor részesül havi 90 és 150 euró közötti juttatásban a Magyar Kormány támogatásának köszönhetően a 2016/2017-es tanévben.

Több száz vajdasági magyar egyetemista és diák jelent meg a Magyar Nemzeti Tanács felsőoktatási ösztöndíjainak aláírásán.

Az MNT oktatásfejlesztési stratégiájának egyik legfontosabb eleme az immár hat éve útjára bocsátott felsőoktatási ösztöndíjprogram, amely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a minél többen tanuljanak és boldoguljanak szülőföldjükön. Jerasz Anikó, elnök, VB, MNT: „Önök egy bátor és cselekvő nemzedék tagjai, akik számtalan határon túli főiskolai és egyetemi képzéssel szemben a szülőföldön való tanulást választották. Nem kényszerből, hanem tudatosan, meggyőződéssel vállalva a kihívásokat. Egy idő után ezek a kihívások nemes feladatokká szelídülnek, megtanítva mindannyiunkat többé, jobbá lenni. Lélekben, tudásban gyarapodni. Naggyá lenni akár egy terebélyes akácfa, amely ellenáll a legzordabb viharnak és szélnek is, hiszen gyökerei mélyek és elpusztíthatatlanok.”

Az idei tanévben 395 vajdasági magyar egyetemi és főiskolai hallgató részesül felsőoktatási ösztöndíjban hála a Magyar Kormány és a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásának, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. közreműködésének. Ebből ma 311-en írták alá szerződésüket. Pirityiné Szabó Judit, főosztályvezető, Nemzetpolitikai Államtitkárság, Magyarország: „Annak a fontos történésnek lehetünk újra tanúi, amikor a jól működő, nemzetet képviselő közösségi intézmény a személyes sorsok felé fordul. Egyetemi és főiskolás hallgatók százait segíti abban, hogy mindennapjaikat könnyebbé tegye. Jól megszervezett, tudatos lépés a tehetséges és szorgalmas fiataljaink támogatása, hiszen a jövő értelmisége tarthatja meg a magyar közösséget Magyarországon és itt a Délvidéken is.”

A Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjasai 90 és 150 euró közötti összeget kapnak havonta. Az összeg többek közt attól függ, hogy milyen messze laknak az egyetemtől, hiányszakmát tanulnak-e vagy milyen családi körülmények között élnek.

Hajnal Jenő az MNT elnöke okleveleket adott át az előző tanév legsikeresebb ösztöndíjasainak és demonstrátorainak. Az eseményen jelen volt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnöke és más vajdasági magyar közéleti személyek.

Nagy könnyítést jelent az MNT-ösztöndíj (videó)

A lakások bérelését és az egyetemi plusz költségeket is könnyebben meg tudják oldani azok az egyetemisták, akik részesei a Magyar Nemzeti Tanács ösztöndíjprogramjának.

A tordai Dvorák Blanka Szabadkán tanul óvóképző szakon. Mivel bérelt lakásban él, az ösztöndíj nagy segítséget jelent számára, hiszen így könnyebben ki tudja majd fizetni a számlákat, valamint az egyetemi költségekhez is hozzájárul. „A vizsgákat könnyebb befizetni ebből, és a szülőknek is nagy könnyítést jelent ez az ösztöndíj.”

Bálizs Ágnes a Bölcsészettudományi Kar angol szakát választotta tanulmányai folytatására. Az elsőéves egyetemista szerint az ösztöndíj nagyban hozzájárul majd ahhoz, hogy az egyetemi plusz költségeket fedezni tudja. „Én újvidéki vagyok, így nem kell lakást fizetnem, vagy a kollégiumot, de naponta kell fénymásolnunk valamit, vagy könyveket vennünk. Erre mindig nagyon jól jön.”

A törökbecsei Ződi János az újvidéki Műszaki Tudományok Karán, mechatronika szakon folytatja tanulmányait. Az ösztöndíj számára fontos anyagi biztonságot jelent. „Sokat jelent a döntésben, hogy itthon maradjunk vagy külföldre menjünk. Én ragaszkodom a szülővárosomhoz és az ösztöndíjnak köszönhetően egyértelművé vált, hogy itt akarom folytatni a tanulmányaimat.”

Az ösztöndíjasok egyöntetű véleménye szerint a Magyar Nemzeti Tanács programja elengedhetetlen segítséget nyújt számukra a tanulmányi éveik során.

Forrás: Pannon RTV