Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Tanácskozás a magyar nyelven tanító kémiatanároknak

Kémiát oktató tanároknak tartott ma szakmai tanácskozást a Magyar Nemzeti Tanács a szabadkai Vegyészeti–Technológiai Iskolában. Az összejövetelen a tanterv, a tankönyvek és az aktuális problémák is előkerülnek.   

Teljesen megtelt kémiatanárokkal a szabadkai Vegyészeti–Technológiai Iskola könyvtára kedden délelőtt. Sokan voltak kíváncsiak arra, hogy mi a Magyar Nemzeti Tanács, illetve kollégáik véleménye a vajdasági kémiaoktatásról. Fridrik Zsuzsanna, kémiatanár, Ripp Rózsa Egészségügyi Középiskola, Zombor: „Gyógyszerészeti szakon tanítok és a gyógyszerészetben a kémia az ABC, és úgy érzem, érdekel minden, ami a kémiával kapcsolatban történik itt a vidékünkön, meg általában is, és azt látom, hogy nagy szükség van arra, hogy már az alapoktól induljon a kémia. Fontos, hogy a gyerekekkel meg tudják szerettetni, mert aztán nekünk nincs problémánk a kémiával a középiskolában.”

A Magyar Nemzeti Tanács Oktatásfejlesztési Stratégiája segíti a magyarul oktatók munkáját. A szakmai találkozók is ennek a stratégiának a részét képezik. Petkovics Márta, tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Elsősorban a tankönyvekről van szó, azután a kisérettségi kérdéseiről, a versenyekről, versenytesztekről, fordításokról, és itt kihasználjuk az alkalmat, hogy a Magyar Nemzeti Tanács oktatási portálját is bemutassuk.”

Az oktatási portál idén már egyéves. Készítői szerint most kezd igazán a tervek szerint működni. Ágyas Réka, szociológus: „Tulajdonképpen itt az lenne a cél, hogy minél minőségesebb prezentációk, illetve előadások kerüljenek fel, és ezt mindenki használhassa. A továbbfejlesztésre vannak még terveink, hogy hova lehetne még bővíteni ezt a portált, de ahhoz először el kell érnünk, hogy még többen használják.”

A kémiatanárok tanácskozásán Tóth Zoltán, a Debreceni Egyetem nyugalmazott docense előadásában két olyan problémakörrel is foglalkozott, amelyek a gyerekek kémiatanulási szokásait elemzi. „Az egyik az, hogy a mindennapok tapasztalataiból indulnak ki, és a mindennapi tapasztalatokon alapuló válaszolás tudományos kérdések esetében számos esetben helytelen eredményt ad. A másik pedig, hogy a kémiai fogalmaknak olyan sajátosságaik vannak, amik más természettudományos fogalmakra nem annyira jellemzőek, és emiatt nagyon nehéz őket tanulni.”

A Magyar Nemzeti Tanács első körben azoknak a tanároknak szervez tanácskozásokat, akik a nyolcadikosok záróvizsgáján szereplő tantárgyak valamelyikét tanítják.

Forrás: Pannon RTV