Активно учење – тема Летњег универзитета у Суботици | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Активно учење – тема Летњег универзитета у Суботици

У петодневном програму Летње академије, која је отворена данас у Великој већници Градске куће, учествује 250 педагога.

Циљ организатора, Друштва мађарских педагога северне Бачке је да омогући обуку на матерњем језику за педагоге који раде на мађарском језику. Тема овогодишње академије је активно учење, односно активно образовање у школама.

Жужана Чабаи годину и по дана ради као школски психолог. Узда се у то да ће знање које стекне на Летњој академији користити на групним и појединачним радионицама: „На Летњој академији сам учествовала и прошле године и била ми је веома корисна. Врло је практична, учили смо разне методе."

Педагоге је поздравио Јене Хајнал, председник Мађарског националног савета. У свом говору је истакао важност савремене наставе на мађарском језику. Тимеа Хорват, заменица градоначелника Суботице такође је нагласила важност образовања на матерњем језику: „Последњих дана је све веће интересовање што води ка развоју образовања на мађарском језику, као и обезбеђивања будућности деце. Није свеједно каква је сарадња између наставника и ученика."

На овогодишњој академији има 250 учесника. „Обука се одвија у осам секција, тако смо остварили могућност за сваког педагога да према сопственим потребама изабере поље обуке" каже Ибоља Де Негри, председница Друштва мађарских педагога северне Бачке.

На 23. суботичку Лењу академију стигли су учесници из читавог Карпатског басена.„Размена мисли, лепоте и вреднсоти треба да се одвија на мађарском језику. То је оно што ће мађарска нација, мађарска Влада увек радо подржати" каже Золтан Леринци, заменик државног секретара, Министарство људских ресурса Мађарска.

Као и претходних година, и овога пута Академија се одвија у Техничкој школи „Иван Сарић".

Извор: Pannon RTV