Формира се Фондација за војвођанску рвачку академију | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Skip to main content
  • Трг жртава фашизма 9, 24000 Суботица
  • office@mnt.org.rs
  • +381 (24) 524 534

You are here

Формира се Фондација за војвођанску рвачку академију

Седиште ће бити у Кањижи, а за оснивање рвачке академије и набавку потребне опреме мађарска Влада је обезбедила 937 милиона форинти.

Фондација за војвођанску рвачку академију има три оснивача: локалну самоуправу Кањиже, Мађарски национални савет и Мађарску рвачку академију „Козма Иштван" са седиштем у Будимпешти. За сада ће њен директор бити Золтан Балинт, изјавио је Иштван Пастор, на данашњој конференцији за новинаре. Академија ће бити формирана у наредних 15 месеци у Кањижи, додао је председник СВМ-а.

За оснивање рвачке академији у Кањижи мађарска Влада је Мађарској рвачкој академији „Козма Иштван" пребацила 937 милиона форинти како би се обезбедила изградња комплекса као и набавка опреме. Мађарска Влада такође ће на годишњем ниову обезбедити новац за континуирани рад академије.

„Ово је остварење, зграда чија је величина исказана у, грубо речено,  2720 квадратних метара, од тога је 800 квадратних метара борилачка сала, а имаће и пратеће садржаје, односно имаће и домски садржај који ће омогућити да 49 особа може непрекидно да борави у објекту. То ће бити рвачи који ће тренирати у Кањижи на академији, а према нашим замислима похађаће средње школе у Кањижи или Сенти" рекао је Иштван Пастор, председник, Савез војвођанских Мађара.

Председник СВМ-а је рекао да са оснивањем академије желе да успоставе институцију чије средиште би било у Кањижи. У ову институцију моћи ће да се прикључе и рвачи из Суботице, Мола, Сенте, Бачког Градишта, Сомбора, Зрењанина, Горњег Брега. Циљ је откривање и подршка талентима, уз помоћ искусних тренера, али и кроз стипендије.

Рвачки спорт у Кањижи наслања се на дугу, вишедеценијску прошлост, а формирање академије је и из стратешких разлога важно за локалну самоуправу – рекао је Роберт Фејстамер, председник општине Кањижа. „Говоримо о инфраструктури и објекту који ће добити место у оквиру нашег спортског и рекреативног центра, у Кањижи. Наравно, овај објекат ће бити део оне спортске, образовне и омладинске понуде и програма коју дугорочно општина Кањижа и њена локална самоуправа желе да усвоје."

Извор: Pannon RTV