Az MNT kulturális stratégiájának tervezetéről szóló közvitasorozat utolsó állomása | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Az MNT kulturális stratégiájának tervezetéről szóló közvitasorozat utolsó állomása

Utolsó állomásához érkezett a Magyar Nemzeti Tanács kulturális stratégiájának tervezetéről szóló közvitasorozat.

A 2024 és 2029 közötti időszakra vonatkozó Vajdasági Magyar Kulturális Stratégia tervezete hiánytalanul foglal össze minden teendőt, minden problematikát - nyilatkozta Szalma Viktória. A szabadkai Kortárs Galéria igazgatója kiemelte, amennyiben az MNT elfogadja a stratégiatervezetet, nagy lendülettel vágnak majd bele a munkába. „Szakmai csoportok megalakításával máris hozzá lehet fogni, és jelentős eredményeket lehet elérni a közeljövőben. Vannak hosszabb távú tervek, illetve amik több energiabefektetést igényelnek, de azokon is el lehet már kezdeni dolgozni. Teendő van, munkakedv is, úgyhogy csak neki kell látni.”

A stratégiatervezet a többi között tartalmazza a vajdasági magyar kulturális kínálat rendszerbe szervezését is. Ez nagyon nagy és alapos munkát igényel majd - emelte ki Hugyik Richárd, az MNT Végrehajtó Bizottságának kultúráért felelős tagja. „Az elképzelésünk az, hogy ez az anyag a vajdasági magyarság értékeit mutatná be, másrészt egy rendezvény naptárt is tartalmazna, a Kulturális kalauz továbbfejlesztéséről beszélhetünk, de online felületen is. Ezáltal gyakorlatilag Szabadkáról Újvidékig, Zombortól Nagybecskerekig a különböző rendezvényeket éves szinten át tudjuk tekinteni.”

A szabadkai közvitával véget ért a Vajdasági Magyar Kulturális Stratégia tervezetének közvita sorozata. Számos építő jellegű hozzászólás érkezett a kulturális élet résztvevőitől - emelte ki Fremond Árpád, az MNT elnöke. „Egy sikeres közvitán vagyunk túl, már most érkezett jó néhány észrevétel. Nekünk az az elemi érdekünk, hogy az MNT egy olyan stratégiát fogadjon el, amelyben minden egyes intézmény, egyesület és egyesületi vezető és a kultúra területén működő személy megtalálja önmagát. Remélem, hogy ez a stratégia nem csak egy papír lesz, hanem minél több mindent meg tudunk belőle valósítani az elkövetkező időszakban.”

A stratégia tervezettel kapcsolatos észrevételeket, megjegyzéseket csütörtök éjfélig várják az MNT e-mail címére.

Forrás: Pannon RTV, 2023. november 30.