Az oktatási stratégia utolsó közvitáját tartották Újvidéken | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Az oktatási stratégia utolsó közvitáját tartották Újvidéken

Újdonságként szerepel benne például a középiskolások egyszeri támogatása, a szakkollégiumi rendszer, valamint a középiskolai központok erősítése, illetve bővítése, sőt, egy tankönyvközpont létrehozása is.

Az óbecsei községben is egyre kevesebb a magyarajkú kisdiák, azonban a Samu Mihály Általános Iskolában ennek ellenére idén is sikerült egy több mint 30-as létszámú első osztályt indítani. Az iskola küldöttei részt vettek a Magyar Nemzeti Tanács oktatási stratégiájáról szóló közvitáján Újvidéken, az Európa Kollégiumban.

Janković Annabella, az óbecsei Samu Mihály Általános Iskola megbízott igazgatója: „A stratégia az óvodában nagyon sokat jelentene, az óvodafejlesztés. Az óvodából a gyerekek átkerülnek az általános iskolába, amelyeknek úgyszintén nagyon fontos a szerepük, mert a középiskolákban biztosítani kell a magyar ajkú diákokat. Erre mindre hangsúlyt fektet az MNT stratégiája.”

A stratégia hat kérdéskört ölel fel. Az anyanyelv és a közoktatás, a közösség és a közoktatás, a minőség és a közoktatás, a digitális közoktatás, a közösség és a felsőoktatás, valamint az identitás és a nevelésoktatás egymást támogató és kiegészítő fejlesztését.

Námesztovszki Zsolt, az MNT Oktatási Bizottságának elnöke: „Úgy gondolom, hogy ez a stratégia tartalmazza azokat a hagyományos kompetenciákat, értékeket és célokat, amelyek a kisebbségi létben kiemelten fontosak. A beszédemben említettem az anyanyelv fejlesztést, az identitás erősítését, de megjelennek azok az előremutató kompetenciák, mint a digitális kompetenciák, ha megnézzük a nemzetközi trendeket, azt, hogy mi vár ránk a munkaerőpiacon.”

A Magyar Nemzeti Tanács Köz- és Felsőoktatás Fejlesztési stratégiájának elsődleges célja az anyanyelven való tanulás népszerűsítése. Fremond Árpád, az MNT elnöke elmondta: átfogó és minden területre kiterjedő stratégiai dokumentumként értékelik a vajdasági oktatásban dolgozók a stratégiatervezetet.

Fremond Árpád, az MNT elnöke: „A stratégiát úgy próbáltuk meg elkészíteni, hogy alkalmazni tudják azok is, akik a szórványban vagy a legkisebb közösségekben foglalkoznak oktatással, vagy akár csak anyanyelv ápolással foglalkoznak szórványszigeteken. És a tömbben is gyakorlatilag tudják használni az elkövetkező időszakban a pedagógusok, illetve a stratégia mentén tudják a munkájukat elvégezni.”

Az MNT oktatási stratégiájáról szóló újvidéki közvitán felszólalt Magyar József, Magyarország belgrádi nagykövete is.

„Az oktatás és a nevelés hihetetlenül fontos marad, hiszen talán ez a legjobban mérhető olyan egzakt szám, hogy a következő szeptemberben hány kisdiák van, hány iskolánk van, bővülünk, gyarapodunk, tudunk-e képességet megőrizni vagy segíteni. A vajdasági magyarság oktatási rendszere számunkra azért is fontos, mert lehet, hogy itt nem így tűnik, de egy hihetetlen jó példával és mondhatnám, hogy mintaként is szolgál az összes határon túli magyar közösség számára.”

Pannon RTV

A hozzászólásokat, javaslatokat az MNT irodája csütörtökig fogadja.

Forrás: Pannon RTV, 2023. november 29.