Bizottsági ülésen a kulturális stratégia | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Bizottsági ülésen a kulturális stratégia

A Magyar Nemzeti Tanács Kulturális Bizottsága február 20-án megtartotta huszonkilencedik rendkívüli ülését. Az ülés legjelentősebb napirendi pontja a Vajdasági Magyar Kulturális Stratégia (2024-2029) tervezetének megvitatása volt a lebonyolított közvitát követően.

2023 első felében zajlott a Magyar Nemzeti Tanács 2024-2029 közötti időszakra vonatkozó, Vajdasági Magyar Kulturális Stratégia tervezetét előkészítő adatgyűjtési munka, amelynek eredményei részletes korrajzot is adnak a vajdasági magyar közművelődés aktuális helyzetéről.

A Vajdasági Magyar Kulturális Stratégia 2024–2029 feladata a vajdasági magyar kulturális élet ötéves időszakának, célkitűzéseinek meghatározása volt a vajdasági magyar kulturális élet legfontosabb elemeinek vonatkozásában. Így kitér a vajdasági magyar kulturális intézményrendszer, az amatőr művelődési egyesületek és civil szervezetek, valamint az általuk megvalósított folyamatos értékmegőrző és közösségerősítő tevékenységek, a hagyományosan megszervezésre kerülő rendezvények, a kulturális élet megvalósulását segítő támogatási rendszerek, az egyesületek számára elérhető képzési és közösségi programok, valamint a társadalmunkat és közösségünket ért hatások elemzése mellett mindezek fejlesztési lehetőségeire is.

A kulturális stratégia közvitái párhuzamosan zajlottak az online térben, valamint élő meghallgatásokkal négy helyszínen 2023. novemberének második felében. A hozzászólásokat, észrevételeket Zomborban, Adán, Törökkanizsán és Szabadkán mondhatták el az érdeklődők. A közvitákon összesen 294 fő vett részt, 65 hozzászóló volt – a megjegyzésekből 40 írásban is beérkezett a Magyar Nemzeti Tanács Hivatalába.

A Kulturális Bizottság tagjai a február 20-ai ülésen megvitatták az online formában a hivatalhoz eljuttatott, ill. a közvita helyszínein elhangzott megjegyzéseket, módosítási javaslatokat és véglegesítették a stratégia szövegét, amit továbbküldtek a Tanácsnak elfogadásra.

A Magyar Nemzeti Tanács sajtószolgálata