Elfogadta a tájékoztatási és a médiafejlesztési stratégiát az MNT | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Elfogadta a tájékoztatási és a médiafejlesztési stratégiát az MNT

Az ülés kezdetén egyperces néma csenddel emlékeztek meg Pásztor Istvánról, a Vajdasági Magyar Szövetség és a Tartományi Képviselőház elnökéről. Fremond Árpád, az MNT elnöke szerint Pásztor István nélkül nem jöhetett volna létre a Magyar Nemzeti Tanács.

Elfogadta a tájékoztatási és a médiafejlesztési stratégiát az MNT. A médiastratégia javaslatát felterjesztő Fremond Árpád kiemelte: a médiastratégia elősegíti, hogy a közösség anyanyelvű tájékoztatása a jelenlegihez képest még minőségibb és elérhetőbb legyen. A legfontosabb az, hogy a közösség anyanyelvén tudjon tájékozódni, és olyan hírek jussanak el hozzá, amelyek róla szólnak.

„Úgy próbáltuk összerakni magát a stratégiát, hogy 2024 és 2029 között meg is tudjuk ezt valósítani. Szeretném még egyszer kihangsúlyozni, hogy a Magyar Nemzeti Tanács nem kíván a médiaházak szerkesztéspolitikájába beleszólni, és nem kíván ezzel foglalkozni. Nekünk az viszont kiemelten fontos, hogy megfelelő szakemberek legyenek a médiában, és hogy folyamatosan legyenek képzések is, valamint, hogy a médiaházak tartsák egymással is a kapcsolatot, hiszen erre óriási szükség van. Illetve identitásmegőrzés szempontjából legyen fontos maga a médiatartalom, hiszen egy kisebbségbarát, egy a kisebbségről, rólunk szóló tartalmak kell, hogy elsősorban megjelenjenek.”

Az MNT ülésén kinevezték a Magyar Szó Lapkiadó Kft. igazgatójának Erdődi Edvinát, aki eddig megbízott igazgatóként tevékenykedett. Kabók Erika, az MNT Végrehajtó Bizottságának tájékoztatással megbízott tagja kiemelte, nem mindegy, hogy ki vezet egy olyan nagy múltú sajtóházat, mint a Magyar Szó.

„Ha egy vállalat élére új igazgató kerül, akkor leginkább az az elvárás, hogy valami újat, nagyot és jobbat alkosson, mint elődje. Erdődi Edvina esetében azt is mondhatnám, hogy már most tudjuk, mire számíthatunk vállalatvezetése tekintetében, hiszen egy éve már megbízott igazgatóként tevékenykedik, és az eddigiek jogosítanak fel minket arra, hogy biztonságban tudjuk a Magyar Szó Lapkiadó kft. működését, és reménykedjünk a lehetőségek szerinti fejlődésében.”

A Pannónia Alapítvány 2024-es évre vonatkozó munka és pénzügyi tervét is elfogadta a Magyar Nemzeti Tanács. A Pannónia Alapítvány 2024-ben is folytatni kívánja azt a munkát, amelynek elsődleges célja a magyar közösség érdekét szolgálva teljesítse a tájékoztatás és a szórakoztatás területén vállalt feladatait. Bodzsoni István ügyvezető hangsúlyozta, a Pannon Televízió, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió minden évben túlteljesíti az adott évre vonatkozó vállalásait. Kiemelte, háromszorosára nőtt az élő televíziós és rádiós közvetítések száma, mivel jelentősen megnőtt az intézmények és a közösségek igénye arra, hogy jelen legyen a tévé és a rádió az eseményeiken.

„Szeretnénk elérni azt, hogy a községi támogatások, amelyek az elmúlt években negyedére, ötödére csökkentek, növekedjenek. Például a szabadkai önkormányzat 2011-ben még évi 8 millió dinárt adott, most nagy harcok és elsősorban a VMSZ-nek köszönhetően kaptunk két és fél millió dinárt. Tíz évvel ezelőtt sokkal többet ért a nyolcmillió, mint most. A községi szervek elvárják tőlünk, hogy fenntartsuk a tudósítói hálózatot, és hogy naponta beszámoljunk az ottani történésekről de a többségük kb 300 ezer dinárt ad évente. Az egyhavi költséget sem fedez.”

Az ülés további részében olyan témákat tárgyaltak, mint az Európa Kollégium és a magyarkanizsai József Attila Könyvtár 2024. évi munka- és pénzügyi terveinek jóváhagyása. Emellett az oktatáshoz kapcsolódó ügyek is napirendre kerültek, mint például igazgatóválasztási eljárások, iskolaprogramok véleményezése, iskolaszéki tagcserék, valamint átképzések és pótképzések.

Forrás: Pannon RTV, 2023. november 10.