Első közvita a vajdasági magyar kulturális stratégiatervezetről | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Első közvita a vajdasági magyar kulturális stratégiatervezetről

A nyilvános közvitákon lehetőség van a felszólalásra, de az észrevételeket írásos formában is eljuttathatják az MNT-hez.

Gombos, Doroszló, Kupuszina, Bezdán. Csupán néhány, de kulturális téren annál jelentősebb település Nyugat-Bácskában. Bezdánban az MNT közreműködésével visszakapták a színházépületet, ennek köszönhetően fellendült az érdeklődés a színház iránt a fiatalok körében is. Működni tehát tudnak, viszont az épületet fel kell majd újítani.

Sipos Erzsébet, elnök, Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, Bezdán: „Nagyon kevés gyerek van Bezdánban, de most már megpróbáltuk azt, hogy összehozzuk. A gyerekek el voltak tájolódva, a színészkedés vagy bármilyen művelődési egyesületben egy működő dolgokról valamit is tudnának, és most, mikor elkezdődött a színház visszavásárlása az MNT közreműködésével, elindult a lendület és nagy az érdeklődés most Bezdánban, úgyhogy működünk.”

Az MNT a 2024-2029 közötti időszakot felölelő vajdasági magyar kulturális stratégia tervezetét elsőként a szórványban, Zomborban ismertették. A stratégia létrejöttét a VM4K által végzett kutatás előzte meg. Könyvtári és színházi kutatásról van szó - mondta Lovas Ildikó, az MNT Kulturális Bizottságának elnöke.

„Mindenféleképp nagy eredmény, hogy az emberek nyitottak voltak, és az embereket az előadások után meg tudtuk szólítani. Elmondtuk, hogy kik vagyunk, mit kérdezünk, mit szeretnénk, és hogy kitöltötték ezeket a kérdőíveket, ez azt mutatja, hogy az emberek nyitottak, együttműködőek, érdekli őket, hogy hogyan alakul a kulturális élet, és ez jelenti az élő kapcsolatot. A kultúra önmagában nem létezik, a kultúra mindig az emberek viszonyrendszerében fogalmazódik meg.”

A dokumentum igen átfogó, a vajdasági magyar kulturális teret és annak szereplőit mutatja be. Kiindulási pontja a jelenlegi helyzet, célja és irányelvei a fejlesztési igényeket és kitörési pontokat fogalmazzák meg - hangzott el a közvitán. Továbbá kiemeli a művelődési egyesületek hálózatba kötését, valamint egyebek mellett a Vajdasági Tanyaszínház Alapítvány és egy virtuális felület létrehozását is.

Hugyik Richárd, kultúrával megbízott tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Hosszútávon az a célunk, hogy egy olyan erős, egymással szolidáris, a lokális közösségekben meghozott döntéseket hozó közösség jöjjön létre, amely határozott céllal rendelkezik, ragaszkodik a vidéki, szórványmagyarságban, vagy szigetmagyarságban való létéhez, de a tömbmagyarságban való létéhez is. Saját önálló identitással rendelkezik, ezért önmagára, mint vajdasági magyar nemzetrészre, nemzetre tekint. Nem vár el külső felszabadítást, és nem tekint magára gyarmatként, hanem külön sorsként, és ez a sorsnak a vállalásával egy olyan szilárd európai értékrendet követ, amely a megmaradását is segíti.”

A tájékoztatási stratégia elfogadása után elkezdődtek a közviták az oktatási és a kulturális stratégiáról. Mindegyik terület nagyon fontos a vajdasági magyarság szempontjából - mondta Fremond Árpád, az MNT elnöke.

Fremond Árpád, elnök, MNT: „Azt gondolom, hogy egy jó kulturális stratégiatervezetet tudtunk összehozni, a közvitát is úgy állítottuk össze, hogy mindenféle területet lefedjünk, és minden egyes sarkába, ha úgy tetszik, Vajdaságban el tudjunk jutni, és ahogy Bánátban, a szórványban, itt, a Nyugat-Bácskában, úgy a tömbben is legyenek találkozók, ahova várjuk a kultúra területén tevékenykedőket, és bízom benne, hogy sikeres lesz maga a közvita, hiszen közös célunk az, hogy mindent megtegyünk annak érdekében, hogy ezt a közösséget megtudjuk tartani, és ebben a kultúrának óriási szerepe volt az elmúlt években, évtizedekben, évszázadokban.”

A következő kulturális stratégiai közvita Adán lesz november 23-án, majd 28-án Törökkanizsán, végül pedig 30-án Szabadkán, a Városházán.

Forrás: Pannon RTV, 2023. november 21.