„Hálát adunk a Jóistennek és Szent István király közbenjárásának” | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

„Hálát adunk a Jóistennek és Szent István király közbenjárásának”

Az első magyar királyt, Szent Istvánt, valamint a keresztény magyar állam megalapítását ünnepelték csütörtökön a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében az Újvidéki Színházban. Megáldották az idei búzából kisütött kenyeret, amely a hála és a megmaradás jelképe.

Horváth Ákos, káplán, Mária Neve templom, Újvidék: „Arra emlékezünk, hogy az Isten idén is megajándékozott bennünket a betevő falattal, megadta nekünk azt, hogy legyen mindennapi kenyér a család asztalán, és ezért augusztus 20-án és a hozzákapcsolódó rendezvények során hálát adunk ezért a Jóistennek és Szent István király közbenjárásának.”

Az ünneplők Szent István öröksége előtt tisztelegtek. Versek és népdalok színesítették a műsort. Fremond Árpád ünnepi beszédében az első magyar király intelmeinek fontosságára hívta fel a figyelmet, illetve hogy azokat meg kell osztani másokkal, megbecsülni és betartani. Sikeres megmaradásunk részben ennek köszönhető - tette hozzá az MNT elnöke.

„Azt gondolom, hogy mi, vajdasági magyarok az elmúlt években, az elmúlt évtizedekben, hogyha úgy tetszik az elmúlt évezredben sikeresen megmaradtunk. Ez első sorban annak köszönhető, hogy követtük Szent István intelmeit. Abban bízom, hogy az elkövetkezendő időszakban is erre sor tud majd kerülni, követni tudjuk ezeket az intelmeket, és mindent meg tudunk tenni annak érdekében, hogy megőrizzük közösségünket” - mondta Fremond Árpád.

Augusztus 20-a Vajdaságban 2018 óta kiemelt tartományi jelentőségű ünnep. Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke hangsúlyozta, hogy ez az ünnepi műsor a közösség, az összetartozás jelképe. Vajdaság értéke és az állam sikerének kulcsa az egyenlőségben rejlik, a nemzetek közti kölcsönös megértésen alapszik. „Legfontosabb jellemzőnk a nemzeti kisebbségek, minden közösség, ember illetve a szerbek és a nemzeti kisebbségek közötti egységben és egyenlőségben rejlik. Mindazok között, akik Vajdaságban élnek, etnikai, vallási vagy más hovatartozásuktól függetlenül. Ez egyben kincsünk és értékünk.”

Az ünnepséget a topolyai Cirkalom táncegyüttes táncprodukciója zárta a Fokos zenekar kíséretében, melynek végén a Boldogasszony Anyánk egyházi ének csendült fel.

Forrás: Pannon RTV, 2023. augusztus 17.