Háromszáznál is több hallagató írta alá az ösztöndíjszerződést az MNT-vel | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Háromszáznál is több hallagató írta alá az ösztöndíjszerződést az MNT-vel

A 13 éve működő ösztöndíjprogram célja, hogy szakképzett, nyelvtudással rendelkező és elkötelezett diplomásokkal erősödjön a vajdasági magyar közösség.

288 felsőoktatási ösztöndíjat, továbbá 75 demonstrátori és 17 jogászösztöndíjat ítélt oda a Magyar Nemzeti Tanács a 2023-2024-es tanévben. A támogatás összegét legtöbben a tanulmányai költségeinek fedezésére szánják.

Vajtai Viktória, első éves hallgató, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka: „Kis kiegészítőnek gondoltam, az egyetem költségeit nagyban megkönnyíti ez az összeg. Például, aki kollégiumban van, vagy vizsgák, nagyon pozitív dolog, hogy van ilyenünk, mert a szülők dolgát is sokkal könnyebbé teszi, akik esetleg dolgoznak mellette.”

A felsőoktatási ösztöndíj havi összege nettó 90–150 euró dinár ellenértéke, a demonstrátori ösztöndíj pedig 70-140 euró dinárellenértéke, míg a jogászösztöndíj nettó 100.000 forint dinár ellenértéke.

Deák Csenge, első éves hallgató, Jogtudományi Kar, Újvidék: „Az biztos, hogy négy évig elteszem, mert kötve van ahhoz, hogy négy évig be kell fejezni az egyetemet, és nem akarnám magam csőbe húzni. Utána befektetném autóba, lakásba vagy tovább tanulásba, mivel szeretnék még mesterit.”

Kolovity Barbara, első éves hallgató, okleveles kommunikátor szak, Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, Szabadka: „Szerintem ez nagyon hasznos. Én is ugyanúgy szeretném az iskolai tanulmányaim elvégzésére használni ezt az összeget. Még ha belefér, akkor kisebb utazás vagy ami még összejön, de mindenféleképp a továbbtanulási költségre.”

Pannon RTV

A vajdasági magyar jogászok olyan ritkák, mint a fehér hollók - mondta ünnepi köszöntőjében dr. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke. Kiemelte, a három éve működő jogászösztöndíjra egyre inkább növekszik az érdeklődés.

Dr. Pásztor Bálint, alelnök, Vajdasági Magyar Szövetség: „A jogászösztöndíjról elmondható, így három év távlatáról, hogy nagy igény van rá, mert mindig túljelentkezés van. Ugyanakkor a Magyar Nemzeti Tanács mindig megtalálja a módját, hogy minden jelentkező megkaphassa ezt az ösztöndíjat, és valóban nincsenek magyar nyelven tudó vagy nemzetiségű munkanélküli jogászok a Vajdaságban. Én bízom abban, hogy ez a program ilyen töretlen lendülettel működni fog a következő években is. Akár az igazságszolgáltatásban, a gazdasági életben, közigazgatásban elhelyezkedhetnek a jogászok a diploma megszerzését követően.”

Az ösztöndíjak mellett a Magyar Nemzeti Tanács egyetemi látogatásokat, felvételi felkészítőket, illetve szerb nyelvi felzárkóztató képzéseket is biztosít a vajdasági magyar tanulóknak.

Fremond Árpád, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Nagyon fontos nekünk, hogy a jövő értelmisége tovább vigye azokat, amiket kezdtünk. Ezek a fiatalok lesznek a jövő értelmiségei. Ők lesznek, akik ezt a közösséget képviselni fogják a következő évtizedekben. Nekünk minden egyes egyetemista ilyen szempontból fontos, nem csak a Magyar Nemzeti Tanács számára, hanem az egész közösség számára, mindannyiunk érdeke, hogy ezek a fiatalok sikeresek legyenek.”

Az ünnepi eseményen jelen volt Pirityiné Szabó Judit, a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság Délvidéki és Diaszpóra Főosztályvezetője is, aki felolvasta a jelenlévőknek Potápi Árpád János, a magyar Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkárának jókívánságait.

Forrás: Pannon RTV, 2023. október 11.