Az MNT elfogadta az új oktatásfejlesztési stratégiát | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Az MNT elfogadta az új oktatásfejlesztési stratégiát

A magyar szellemiségű oktatás lesz a célja az MNT új oktatásfejlesztési stratégiájának. A tanácstagok ellenszavazat nélkül fogadták el a 2016–2020. évi dokumentumot. Tizenkettedik rendes ülését tartotta a Magyar Nemzeti Tanács.

Húsz igen szavazat és hét tartózkodás mellett fogadták el az MNT oktatásfejlesztési stratégiáját. A szerbiai parlament 2012-ben fogadta el az országos oktatásfejlesztési stratégiát, az MNT pedig 2010-ben a sajátját, amely 2016-ban jár le. Az új stratégia összhangban van a szerbiaival, ugyanakkor a magyar identitásra vonatkozó elemekkel egészítették ki. Petkovics Márta, tag, MNT: „Most a nemzeti önazonosság-tudat fejlesztésére, megtartására alapoztunk. Ezenkívül a másik pillére a stratégiának a pedagógusok felkarolása, hiszen a pedagógus a legjelentősebb szereplője a közoktatásunknak.”

Olyan tényezők is megjelennek az oktatásfejlesztési stratégiában, amelyek a kultúrára vonatkoznak, például a művelődési egyesületekre, könyvtárakra, színházakra vagy éppen a cserkészmozgalomra. Perpauer Attila, elnök, Oktatási Bizottság, MNT: „Beemeljük azokat a kulturális tevékenységeket, amelyek fontosak az oktatás szempontjából. Ezek a hagyományőrző táborok, műhelymunkák, programok, amelyeket az oktatás köré lehet szervezni.”

A dokumentumban feltérképezik a vajdasági magyarság helyzetét, foglalkoznak a bölcsődei és a magyar általános és középiskolai hálózattal, a felsőoktatással. Foglalkoznak a szakképzéssel és a felnőtt oktatással is. Egyik fő stratégiai cél az itthon tanulás elérése, illetve annak segítése az MNT részéről. Emellett a szerb nyelv oktatása is sarkalatos eleme a dokumentumnak.

Joó-Horti Lívia, az MNT tagja szerint bővíteni kellene a stratégiát az anyanyelvápolással, valamint közvitára kellett volna bocsátani a tervezetet. Stratégia helyett helyzetértékelésnek, vitaindítónak nevezte a dokumentumot. Több elemet hiányolt belőle. Joó-Horti Lívia, tag, MNT „Pontos célokat, amiket meg kellene valósítani a következő ötéves periódusban. Azokhoz rendelt programokat, elemeket, határidőkhöz kötve, keretekhez kötve. Ki lesz a felelőse, ki lesz a hordozója, milyen összegekből, illetve milyen pénzügyi forrásokból lehet ezeket megvalósítani.”

A Tanács többsége azonban megvalósításra alkalmasnak tartotta az oktatásfejlesztési stratégiát. Az ülésen több vajdasági általános és középiskola igazgatójának megválasztását is jóváhagyta az MNT, utcaneveket véleményezett, illetve pályázatok elbírálását is megszavazta. Az év végéig még egyszer összeül a Magyar Nemzeti Tanács.

Forrás: Pannon RTV