Gyorsabban kellene eljutni a kisebbségi akciótervig és a törvénymódosításig | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Gyorsabban kellene eljutni a kisebbségi akciótervig és a törvénymódosításig

Hajnal Jenő: Ha nem úgy járunk el a Szabadkai Rádió esetében, ahogyan tettük, hamarosan finanszírozás és fenntarthatóság nélküli állapottal szembesültünk volna

Megalakulása óta harmadik ülését tartotta meg a Köztársasági Kisebbségügyi Tanács Kori Udovički államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter elnöklésével. Mint arról lapunknak Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke beszámolt, az elmúlt hónapok legfontosabb kérdéseit vitatták meg a nemzeti tanácsok és az államigazgatás képviselői. Három, magyar vonatkozásban is jelentős, minisztereknél tett látogatás mentén zajlott le ez a beszélgetés.

– Az oktatási miniszternél tett látogatás alkalmával tettük szóvá az osztályösszevonások, iskolákon belüli változások problémáját. E változásokról maguk az oktatási intézmények is későn értesültek a megfelelő kommunikáció hiányában, s ennek következtében feszültséggel telivé vált a tanévkezdés. Kifejeztük az igényünket a kis létszámú tagozatok megőrzése iránt, s most, a tanügyben történő kifizetések alkalmával válik majd teljesen világossá, hogy ezen a téren milyen eredményt tudtunk elérni az említett párbeszéd során – közölte.

A megbeszélésnek fontos részét képezte az a téma is, hogy a tankönyvek minőségi javítása céljából magyarországi oktatási intézmények bevonásának a lehetőségével is élni lehet, a minisztérium is élni szeretne, tette hozzá Hajnal. A tárca inkább a fordítás nyelveként tekint a magyarra, s ebben látja a segítség fontosságát, közösségünk esetében pedig az a lényeges, hogy a magyar pedagógustársadalom önállóan megírt tankönyveket is kiadhatna, jegyezte meg.

LEHETETLEN HELYZET ÁLLT VOLNA ELŐ

– A tájékoztatási témákat a helyi önkormányzati médiumok magánosítása uralta. A megbeszélésen egyértelművé vált, hogy akkor, amikor a nemzeti tanács abban látta a lehetőségét a Szabadkai Rádió magyar szerkesztősége sorsa rendezésének, hogy a már általa alapított Pannónia Alapítvány keretében folytassa a munkát, helyesen gondolkodott, figyelembe véve a többi nemzeti tanács által megfogalmazott hasonló kérelmeket és a rendelkezésre álló törvényes keretet. Ha nem így járunk el, hamarosan egy lehetetlen helyzet áll volna elő, finanszírozás és fenntarthatóság nélkül. Nem tudtuk volna tehát elérni azt, amit ilyen módon végül sikerült megvalósítanunk – értékelte a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Ivica Dačićnál történt meg a harmadik olyan miniszternél tett látogatás, amelyről a Köztársasági Kisebbségügyi Tanács ülésén szót ejtettek.

– Ezzel kapcsolatosan a kormányközi kisebbségi vegyes bizottságoknak a munkájáról, illetve ennek a munkának a holtpontról történő elmozdításáról beszélgettünk. Néhány éve e testületek már nem működnek, pedig két ország közötti kapcsolattartásban, azt hiszem, nagyon fontos lenne, különösen a magyar–szerb kapcsolatokban, most, hogy Szerbia az Európai Unió felé halad, és előtérbe kerülnek a kisebbségi kérdések is.

KÉSZÜL AZ AKCIÓTERV, TERVBEN VAN A NEMZETI TANÁCSI TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁS

Rövid beszámoló hangzott el a kisebbségi akcióterv készüléséről, kidolgozásának üteméről is.

– A sajtóból értesültünk arról, hogy az illetékesek felkérték a civil szféra képviselőit arra, hogy a nemzeti tanácsokról szóló törvény kiegészítésére és módosítására létrehozandó munkacsoportba nevezzék be magukat. Ebben a munkacsoportban természetesen a nemzeti tanácsok és az állam szervei is képviseltetik magukat. Rákérdeztem arra, hogy mi történik ezzel a folyamattal, tekintettel arra, hogy semmilyen információnk sincs. A miniszter asszony kifejtette, hogy a folyamat most van indulóban, az akcióterv még nem készült el, de minél előbb meg szeretnék ennek ellenére kezdeni a nemzeti tanácsokról szóló törvény módosítását, aminek mi nagyon örülünk. Kevésbé örülünk azonban annak, hogy a tervek szerint 2017 első negyedére kellene a munkának befejeződnie. Mi azt gondoljuk ugyanis, hogy egy fontos témáról van szó, melynek megfelelően a megadottnál sokkal rövidebb ideig kellene tartania a kidolgozásnak. Kértük, hogy a nemzeti tanácsok szakértőinek meghatározó szerepe legyen ebben a munkában – foglalta össze lapunknak adott nyilatkozatában a tanácskozás témáit Hajnal Jenő.

Forrás: Magyar Szó