Pályázati felhívás – az MNT támogatja a nevek magyarra változtatását | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Pályázati felhívás – az MNT támogatja a nevek magyarra változtatását

December 31-ig pályázhatnak a Magyar Nemzeti Tanácsnál azok a személyek, akik a szerb nyelven anyakönyvezett családi és/vagy utónevüket a magyar nyelv szabályai szerintire íratnák át. A résztámogatás az anyakönyvi kivonat, az állampolgársági igazolás és a személyigazolvány cseréje, valamint a névváltoztatási eljárás megindítására kifizetett illetékekre vonatkozik.

Szerbiában sok magyarnak születése óta a szerb nyelv szabályai szerint írják a nevét. Ez valakit többé, valakit kevésbé zavar. Fehér Viola: „Én erre nem fektetek olyan nagy hangsúlyt, ugyanis csak egy ékezet az, ami hiányzik.”

Egyesek hivatalos dokumentumaiban teljesen összekeverednek a vezeték és keresztnevek, illetve azok írásmódja. Deák Anikó: „A férjem neve szerbül van az igazolványába írva, az enyém magyarul volt, ez a két kombináció lett.”

A szabadkai Városházán különböző okok miatt indítják el a névváltoztatási, illetve módosítási eljárást. Egyesek össze szeretnék hangolni a különböző néven kiállított dokumentumaikat, mások ezzel is nyomatékosítani szeretnék nemzeti hovatartozásukat. Ódry Kákonyi Zsuzsanna, az anyakönyvi hivatal vezetője, Szabadka: „Legtöbbször, mikor már az anyakönyveztetéskor a szülő számára köztudott, hogy a gyereket bejelentheti magyar nyelven is, és ez megtörténik, erre a módosításra már utólag nem térnek vissza. Sokkal ritkább eset az, hogy valakinél valamilyen okból ez így elmarad, vagy a szülő nem így gondolta, vagy esetleg nem volt erről értesítve és nem élt ezzel a jogával.”

Március 15-én jelent meg és egész évben nyitva lesz a Magyar Nemzeti Tanács pályázata, ami a szerb helyesírással beírt nevek magyarosítására vonatkozik. Bábi Attila, hivatalvezető, MNT: „Az MNT a támogatást az eljárás lefolytatására biztosítja, az anyakönyvek kivételére, az illetékek kifizetésére, az állampolgársági bizonylat kivételére, hiszen elő van írva, milyen dokumentáció átadása szükséges ahhoz, hogy a nevet meg lehessen változtatni egészen az új személyigazolvány elkészítéséig.”

Mintegy 5000 dináros költségről van szó lakosonként. Az MNT 200 000 dináros összeget látott elő a pályázatra, de ez bővíthető is a megnövekedett érdeklődés esetében. A pályázat visszatéríti azok költségeit is, akik az elmúlt év során folyamodtak ehhez az eljáráshoz, és fel tudnak mutatni hivatalos papírokat a kiadásokról.

Forrás: Pannon RTV