Szabadka: Koszorúzás és tudományos konferencia a helyi zsidóság deportálásának évfordulóján | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Szabadka: Koszorúzás és tudományos konferencia a helyi zsidóság deportálásának évfordulóján

Megemlékezést tartottak a Zsinagógában és a Városháza dísztermében

A szabadkai önkormányzat és a Szabadkai Zsidó Közösség közös megemlékezést tartott június 16-án, a szabadkai zsidók deportálásának 71. évfordulóján. A Szabadkai Magyar Főkonzulátus pedig Magyarországnak a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetség (IHRA) élén betöltött elnöki tisztsége alkalmából tartott konferenciát a Városháza dísztermében.

Szerdán délelőtt a szabadkai zsinagóga udvarában levő holokauszt emlékműnél koszorúztak az önkormányzat, a főkonzulátus és szerbiai zsidó hitközségek képviselői.

Maglai Jenő megemlékező beszédében kiemelte, hogy Szabadka aranykora, fellendülése a 20. század elején nagyban köszönhető a helyi zsidóságnak. „Szabadkáról eltűnt egy olyan közösség, amely a város szerves része volt, amely a város és térsége gazdasági és kulturális életének egyik húzóerejét képezte”. Egy több mint 4000 lelket számláló közösséget az általános hisztéria és a pontosan kitervelt megsemmisítés hajszolt a pusztulásba – mondta a polgármester. Az ártatlan áldozatok emléke egyben figyelmeztet bennünket arra a szörnyűségre, amelyek itt történtek a saját városunkban, közvetlen környezetünkben, emlékeztet továbbá arra, hogy mivé válik az ember, ha kivetkőzik önmagából, magáévá teszi a szélsőséges ideológiai nézeteket, ha a másságot ellenségként kezeli, ha saját bajainak okozóját másban látja – fogalmazott Szabadka város polgármestere. Maglai Jenő a szélsőséges ideológiák meggátolására szólította fel a közösséget.

Kovács Dániel, a Szabadkai Zsidó Hitközség végrehajtó bizottságának tagja emlékeztetett arra, hogy a 71 évvel ezelőtti események itt Európában, a civilizáció bölcsőjében történtek meg. „Soha senkivel ne ismételje meg a történelem az ilyen tragédiát, az áldozatok köteleznek erre minket, élőket” – mondta a szónok. Kovács Dániel kiemelte: a tolerancia és a nevelés veheti fel a küzdelmet az idegengyűlölettel, az antiszemitizmussal és a rasszizmussal szemben. „A ma jelen lévők felvállalták, hogy a végsőkig kell küzdeni az emberiség legnagyobb értékéért: az emberi életért.”

Dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja a Városházán megtartott konferencián emlékeztetett arra, hogy a 2014-es holokauszt emlékév kapcsán egy öt állomást érintő vándorkiállítást szerveztek Vajdaságban. A Szabadkai Zsidó Hitközséggel együttműködve a magyar IHRA elnökség alatt további 3 program valósul meg, amelynek első pontja a szabadkai zsidók deportálásának évfordulóján, június 16-án megrendezett A múlt üzenetei – zsidó emléket elnevezésű konferencia. „A jövő nemzedékének formálásához mindenekelőtt meg kell tudnunk, hogy milyen ismereteink vannak a múltról” – mondta a főkonzul. Az IHRA célja, hogy a civil szervezetek munkáján túl a kormányok is vegyenek részt a tragikus eseményekről való párbeszédben, éppen azért, hogy a múlt hibájából tanulva a jövőben ilyen szörnyűségek ne fordulhassanak elő – összegezte a nemzetközi szövegség céljait dr. Babity János. Az egy éves magyarországi elnökség alatt Vajdaságban további két program kerül megszervezésre: szeptember 9-én kántorkoncerttel, a magyar IHRA elnökség végén, annak egyik záró rendezvényeként 2016. március elején a magyar kormány támogatásából felújítás alatt álló Zsinagógában a Budapest Klezmer Band fellépésével tiszteleg a Főkonzulátus az itteni zsidóság kulturális öröksége előtt.

Forrás: www.vajma.info