Szabadkán ülésezett a magyar-szerb kormányközi vegyes bizottság | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Szabadkán ülésezett a magyar-szerb kormányközi vegyes bizottság

Öt év után újra ülésezett a magyar-szerb kormányközi kisebbségi vegyes bizottság. A résztvevők Szabadkán ültek asztalhoz. Céljuk és feladatuk a szerbiai magyarság és a magyarországi szerbség gondjainak megoldása.   

Nem a vegyes bizottság, hanem a szerb és a magyar kormány feladata a kisebbségek helyzetének rendezése, a hétköznapokban kell azt orvosolni, ugyanakkor a bizottság munkája jelentősen hozzájárulhat a két nép jó kapcsolatának kiépítéséhez és fenntartásához – hangzott el hétfőn Szabadkán, ahol öt év után először ült össze a magyar-szerb kormányközi kisebbségi vegyes bizottság.

Nenad Ivanišević, a vegyes bizottság szerb társelnöke: „Azt kell mondanom, hogy az elmúlt időszak ebben a helyzetben is pozitív volt, elsősorban azért, mert a két kormány azt akarta, hogy pozitív legyen. Megtettek mindent, hogy javítsanak mindkét nemzeti közösség helyzetén. A szerb fél elfogadta az akciótervet, amely hosszú távon foglalkozik Szerbia nemzeti közösségeivel, a magyar félnek pedig köszönetet kell mondanom azért a történelmi döntésért, hogy pénzügyileg támogatták a szerb nemzeti közösségek projektjeit és visszaszármaztatták a Szerb Pravoszláv Egyház tulajdonát Budapesten.”

A tervek szerint ezentúl évente legalább egyszer ülésezik a testület. Kalmár Ferenc, a vegyes bizottság magyar társelnöke: „Ha Európában az energiáinkat arra pazaroljuk, hogy versengünk egymás között, mondjuk szerbek meg magyarok, vagy osztrákok meg olaszok, akkor nem fog jutni energia arra, hogy a valódi, globális szintű nyomásokat, kihívásokat megválaszoljuk.”

Fontosak a két állam közötti intézményes keretek is, de ezek önmagukban nem tudják az ügyeket kezelni – mondta Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke. Meggyőződése, hogy egy kisebbség saját ügyeinek a megoldását önmagának kell kézbe vennie. „Ezért fontos az, hogy a kisebbségi közösségnek, így a magyar közösségnek erőteljes parlamenti képviselete legyen, legitim parlamenti erőt képezzen, hogy meg tudja fogalmazni az elvárásait, hogy az elvárások megvalósulásához a többségi politika oldalán partnereket keressen és találjon, és ezek az elvárások beépüljenek a jogrendbe.”

Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter kiemelte, Belgrád jó szomszédságpolitikára törekszik minden országgal, kiemelten Magyarországgal, hiszen a kisebbségi szerbek és magyarok mindkét ország történelmében jelentős szerepet töltöttek be. „Emlékeztetném önöket, hogy Szerbiának alkotmányos kötelezettsége, hogy gondot viseljen az országhatárokon kívül élő szerbekről, ugyanakkor van egy másik kötelezettsége is, amely az alkotmánytól is erősebb, ez pedig az, hogy gondoskodjon minden egyes állampolgáráról, függetlenül attól, hogy hol él. Ezzel összefüggésben, ahogy mi gondot viselünk a Magyarországon élő szerb közösségekről, ugyanúgy gondot viselünk a Szerbia területén élő magyar közösségről is.”

Most egy új Európát építünk, és ebben, valamint a globális kihívásokkal szemben közösen kell fellépni – hangzott el az ülésen.

Forrás: Pannon RTV