Ünnepi ajánló: Radnóti nyomában | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Ünnepi ajánló: Radnóti nyomában

„Huszonöt nap, három ország, nyolcszázötven kilométer. Az erőltetett menet Bortól Abdáig. Tóth Péter Lóránt kunszentmiklósi tanár, versvándor Radnóti Miklós születésének 110. és halálának 75. évfordulója alkalmából gyalogos vers-zarándoklatra vállalkozott a tragikus sorsú költő és a többi ártatlanul elhurcolt bori munkaszolgálatos emlékére. A tanár úr útjáról és Radnóti Miklós utolsó hónapjainak krónikájáról „Lélek vagyok, élni szeretnék!” címmel a Vajdaságban is tartott előadást diákoknak és felnőtteknek egyaránt.

Radnóti nyomában • Előzetes 1

Radnóti nyomában • Előzetes 2

Radnóti nyomában címmel Tóth Péter Lóránt útjáról a szabadkai Pannon RTV 13 részes dokumentumfilm-sorozatot készített. A sorozat rendezője: Herczeg Zsolt, operatőrök: Lukács Attila és Szalai Adrián, vágó: Horvát Inesz. A Pannon RTV elérhetősége: https://pannonrtv.com/.

Radnóti nyomában · 4. rész

„A legendás balkáni vendégszeretetet mi is megtapasztalhattuk a 4. nap reggelén. S utána is, ahogy átszeltük Szerbiát. Bár egy-két kifejezésen kívül nem beszélem a szerbet, még is, szavak nélkül értettük meg egymást. Vagy nem értettük meg egymást, ez pedig humoros helyzeteket hozott. Végül egy nagyon őszinte és emberi beszélgetés Szabolccsal esti szálláshelyünkön, egy focipályán.”

Radnóti nyomában · 3. rész

„»Lager Heidenau, Žagubica felett a hegyekben« – írta Radnóti a bori notesz több verse keletkezési helyéül. Ebben a részben eljutottunk oda, ahova az egykori 14 éves kunszentmiklósi kisdiák nagyon vágyott eljutni. A fogolytáborba. S most az egykori kis srác 25 év után elmondhatta »ott« a Hetedik eclogát. A vers bölcsőjében.

Radnóti nyomában · 2. rész

„Örök kérdés, hogy egy kudarc után sikerül-e újra kezdeni. Meddig lehet újra kezdeni? Kétszer? Háromszor? Rögtön az elején megtanultam, hogy nem az út fog hozzám alkalmazkodni. Hanem én az úthoz. S még egy: a jókedved soha ne hagyjon el! Erről szól a második rész:”

Radnóti nyomában · 1. rész

„Rögtön az indulás napja kalandosan kezdődött. A régi hadiúton indultunk, ahol Radnótiék is mentek. Bár már napokkal az indulás előtt kiutaztam Borba ­– így utólag – lélekben még sem sikerült megérkeznem az indulás napjára. Még kifelé figyeltem. Aztán jött ez a kijózanító délután.”