52. Gyöngyösbokréta – Csantavéren találkoznak a néptáncosok | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

52. Gyöngyösbokréta – Csantavéren találkoznak a néptáncosok

Mintegy 800 fellépő érkezett Vajdaság egész területéről Csantavérre, az 52. Gyöngyösbokrétára. A 34 néptánccsoport több tájegység táncát mutatta be. A rendezvény a szokásokhoz híven szentmisével kezdődött. A csantavéri Páduai Szent Antal templomban a tisztelendő atya megáldotta a néptánccsoportokat, hogy jól sikerüljön a fellépésük.

Dobogtak a csizmák és suhogtak a szoknyák. A szentmisét a hagyományos díszfelvonulás és menettánc követte. Délután 13 órakor vette a kezdetét a néptáncfesztivál. A fellépők több tájegység táncát mutatták be. Horváth Evelin, néptáncos: „Ennek a Szatmárinak az a különlegessége, hogy egy igazán bulis táncról van szó, és erre a táncra különösen jellemző, hogy a lányok dominálnak.”

Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a VMSZ elnöke szerint ez egy életet adó, életenergiát adó rendezvény, amiből táplálkozhatunk. „Fokmérője az életerőnek, és azért fokmérője az életerőnek, mert itt látszik körülbelül, hogy az ami a magyarság, az itteni magyarság gyökérzete milyen állapotban van és abból mi sarjad.”

A fesztivál a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt fontosságú rendezvénye. Hajnal Jenő, elnök, MNT: „A 90-es években és természetesen most érzem igazán, hogy ennél fontosabb rendezvényünk nem volt. A reménytelenségben a remény. Tehát a hagyományból hogyan tud egy új generáció feltámadni, megmutatni erejét, táncában hitét.”

A magyarság sokszínűségét a különböző népviseletekben is láttatták a csoportok. Sörfőző Szügy Judit, néptáncos: „Hogy hanyadik ízben vagyok itt, azt nem tudom, de az első Gyöngyösbokréta, amin táncosként felléptem az 98-ban volt, hajdúsági népviselet van rajtam.”

A csantavéri színház az előzetes bejelentések ellenére nem készült el a rendezvényre. Maglai Jenő, Szabadka polgármestere szerint azonban ez projekt is hamarosan megvalósul. „Pár nappal ezelőtt érkezett meg a másodfokú döntés Belgrádból a csantavéri színházzal kapcsolatban. Én remélem, hogy hamarosan, ha nem lesz újabb felebezés, akkor valamikor július folyamán elkezdhetjük a munkálatokat.”

A következő Durindónak és Gyöngyösbokrétának Torda ad majd helyet. A rendezvény médiatámogatója a Pannon RTV.

Forrás: Pannon RTV