Szabadka: Megkezdik a Szentháromság-szobor elemeinek a visszahelyezését | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Szabadka: Megkezdik a Szentháromság-szobor elemeinek a visszahelyezését

Hamarosan megkezdik a Szentháromság-szobor elemei egy részének a visszahelyezését Szabadkán, a Városháza előtti tér elkerített részén, az emlékmű eredeti helyén. Ez a munkálatok második fázisa, az emlékmű szobrait csak azután rekonstruálják.

A Szent Teréz-székesegyházhoz közeli műhelyben konzerválták és restaurálták a Szentháromság-emlékmű oszloprészének elemeit. Az elkészült darabokat már be is csomagolták. 110 darab van belőlük. A következő hetekben visszaszállítják őket az eredeti alapzatra, a Városháza elé.

A helyszínt már körbekerítették, a munkát a Javornik vállalat végzi Szabadka város Építési Igazgatóságának megbízásából. Az alapra kell elhelyezni a rekonstruált oszlopelemeket, amelyeket a magyar állam pénzelt a Magyar Nemzeti Tanácson keresztül. Szűcs Balázs, közbeszerzési referens, MNT: „A munkálatok rendben zajlanak. Eddig nem volt nagyobb probléma. Csúszás mindig van, bármilyen munkálatokról is van szó. Főleg egy ilyen kényes, egy ilyen nemes, egy ennyire delikát munkánál azért több odafigyelés kell, és ezáltal több idő is kell.”

Amint elszállítják az oszloprész rekonstruált elemeit a műhelyből, következhet a harmadik fázis. Biacsi Karolina, kőszobrász, restaurátorművész: „A harmadik fázisban rekonstruálnunk kell azokat a szobrokat, amelyek az oszlopon találhatók. Itt összesen négy darab egyéni szoborról és egy darab dupla kompozícióról beszélhetünk.”

A szoborkompozíció mintegy másfél-két méterrel alacsonyabb lesz, mint az eredeti. Nem lesznek lépcsők, amelyek az emlékműhöz vezetnek.

Most ugyanúgy fog kinézni, ahogyan az 1900-as évek elején a térrendezést követően kinézett a Szentháromság-oszlop. Időközben feltöltötték a teret, ezért azokat a lépcsőket, ami a platóig vezetett, illetve azt a három lépcsőt, ami idáig vezetett, azt tulajdonképpen elbontották és betemették.

Egyelőre nem tudni, mikor láthatjuk teljes pompájában a Szentháromság-szobrot a régi, eredeti helyén. Óvatos becslések szerint a legvalószínűbb, hogy jövő tavaszra készül el.

Forrás: Pannon RTV