Téli találkozók – művelődési rendezvénysorozat Magyarittabén | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Téli találkozók – művelődési rendezvénysorozat Magyarittabén

Magyarittabén megkezdődött a Téli találkozók művelődési rendezvénysorozat. Negyven évvel ezelőtt indították útjára – de a délszláv háborúk idején szünetelt. Az idei rendezvényt Hajnal Jenő, az MNT elnöke nyitotta meg.

Hevesi Tibor éneke nyitotta meg a 35-ik magyarittabéi Téli találkozók rendezvénysorozatot. A műsorban a helyi Búzavirág hagyományápoló egyesület tagjain kívül felléptek a muzslyai, a szerbittabéi, az erzsébetlaki és a toráki néptáncosok. Petes Béla, tanácselnök, Magyarittabé: „Többnyelvű, többnemzetiségű fellépések vannak: román, szlovák, szerb, magyar. Általában nézzük, hogy ezeket a fellépéseket a környező falvakból hozzuk. Mivel ezekkel közelebb vagyunk, barátkozunk, már ismerjük egymást, a kapcsolatok mélyebbek.”

Az idén negyven éve annak, hogy útjára indították a rendezvénysorozatot. Csüllög József, egykori tanácselnök az első rendezvényen még fellépő volt, a későbbiekben pedig már szervezőként vállalt szerepet. Csüllög József, egykori tanácselnök, Magyarittabé: „1976-ban, megboldogult Deák Ferenc, a falunk szülöttjének, írónak, a kezdeményezésére, az akkori tanácselnökkel Juhász Sándorral az élén, úgy döntöttek, hogy mi mindig úgy emlegetjük, hogy a hosszú téli estékre valami szórakozást nyújtsunk a falu népének.”

Az alig 1300 lakosú bánáti falu életében ez az év legfontosabb eseménye. Kaslik Rozália, Magyarittabé: „Nagyon örülök, hogy itt, ebben a kis faluban ilyen összetartás van, és hogy el bírtak maguk is jönni másfelől. Nagyon szépen lebonyolult, meg hogy meg bírjuk magukat vendégelni, meg még vagy száz évig előforduljon, hogy így találkozzunk.”

Az idei Téli találkozók legfontosabb eseménye március 15-én lesz, amikor felavatják az új Kossuth-szobrot, amely a tavaly eltűnt, 111 éves emlékmű helyére kerül majd. Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Újjászületésében, minden gond, probléma, elvándorlás ellenére, azt tudom látni, hogy – ennek az újjászületésnek a jelképében – azt hiszem, hogy ez a most kezdődő rendezvénysorozat is, a Kossuth-szobornak az újraállítása is, azt üzeni valamennyiünknek, hogy van esély itt a bánsági tájon. Ennek az esélynek a lehetőségét pedig a Magyar Nemzeti Tanácsnak is meg kell teremtenie.”

Kísérőrendezvényként képzőművészeti és fénykép-kiállítást nyitottak meg, a helybeli asszonyok pedig bemutatták a hagyományos magyarittabei kalácsokat.

Forrás: Pannon RTV