Még elválik, hogyan működnek ősztől az iskolák | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

Jelenlegi hely

Még elválik, hogyan működnek ősztől az iskolák

Az adott iskola lehetőségeitől függ leginkább, hogyan oldják meg szeptembertől az oktatást.

Egy hónap múlva kezdődik a következő tanév, és számos kérdés fogalmazódik meg úgy a pedagógusokban és az iskolaigazgatókban, mint a diákokban és a szülőkben. Az oktatási minisztérium előkészített néhány modellt, de az oktatás megszervezése leginkább az adott iskola lehetőségeitől függ. Fontos szempont a járványügyi előírások betartása a tanintézményekben.

Körzetenként és helységenként is eltér a helyzet, egyrészt ami a járványt, másrészt pedig ami az iskolák, pontosabban az osztályok nagyságát illeti. Így várhatóan a rendeletek és a megoldások is majd a helyi viszonyokhoz fognak idomulni.

A minden iskolára vonatkozó előírások között lesz a diákok létszámának maximum 15-re korlátozása a tanteremben, a személyenkénti négy négyzetméter biztosítása és a maszk kötelező viselete. Az előírások betartása miatt ismét bevezethetik a délutáni váltásokat az oktatási intézményekben. Sziveri Béla, igazgató, Kókai Imre Á.I., Temerin: „Először is, tudni kell, hogy itt egy nagyon fontos dolog lesz az, hogy az iskola egy váltásban vagy két váltásban dolgozik, mivel azok az iskolák, melyek két váltásban dolgoznak, már eleve helyhiánnyal küszködnek. Tehát azoknak egy teljesen más modell lesz. A mi iskolánk egy váltásban dolgozik, sajnos, a gyerekek mindig kevesebben és kevesebben vannak. Ez azt jelenti, hogy délután a mi iskolánk üres.”

Az oktatási minisztérium több eshetőségre is igyekszik felkészülni, és tervben van a teljes tananyag digitalizálása augusztus folyamán. Az élő oktatás lehetőségét mégis fenn kell tartani bizonyos korosztályok számára. Vicsek Annamária, oktatási államtitkár: „A gyakorlat megmutatta, hogy vannak olyan korosztályok, meg vannak olyan osztályok, amelyek esetében ezt nem igazán lehet eredményesen megoldani. Gondolok itt például az első osztályosokra, akik akkor kezdik az iskolát, tehát az ő számukra mindenféleképpen egy igazi, életszerű iskolai órás szituáció kell majd szeptembertől, illetve az ötödik osztályosok is, hiszen ők akkor kezdenek megismerkedni a felső tagozatnak a követelményeivel, az új tanárokkal.”

Az elkövetkező időszakban építeni szándékoznak a tavasz folyamán szerzett tapasztalatokra, és még hatékonyabban megoldani a digitális oktatást - mondja Vicsek Annamária oktatási államtitkár. „Ami a tanórákat illeti, természetesen továbbra is a Magyar Nemzeti Tanács a fő partnere az oktatási minisztériumnak, ami a magyar órákat illeti, illetve a Pannon Rádió és Televíziónak a teljes támogatására és szakmai tudására, illetve az órák felvételére mindenképpen számítunk.”

Az iskoláskor előtti intézményekről is beszélt az oktatási államtitkár. Azt mondta, hogy egyelőre bizonytalan még, hogy milyen formában szervezik meg az oktatási-nevelési munkát az óvodákban. Vicsek Annamária kiemelte: lehetséges elképzelni olyan modelleket, hogy azok a szülők, akik nem tudják kire hagyni gyermekeiket, járathassák őket óvodába, valamint alsós gyermekeiket napközis ellátásba részesíthessék az iskolákban.

Forrás: Pannon RTV, 2020. július 29.