Састанак Заштитника грађана са представницима националних мањина | Magyar Nemzeti Tanács Hivatalos Honlapja Ugrás a tartalomra

facebookinstagram

Jelenlegi hely

Састанак Заштитника грађана са представницима националних мањина

Четврти квартални састанак националних мањина са Републичким заштитником грађана одржан је у Суботици у просторијама Националног савета мађарске националне мањине. Како је истакнуто најважнија питања којима ће се током наредне године Национални савети бавити је питање образовања, односно уџбеника као и финанасирање националних мањина.

Укупан број обраћања Заштитнику грађана од стране националних мањина током ове године за претходни период био је 1600 и односио се углавном на право на језик, на културу и на упис у матичне књиге на језику националних мањина. Како истиче Заштитник грађана, Зоран Пашалић, главни задаци сарадње институције Заштитника грађана и представника националних мањина у наредној години односе се пре свега на израду Акционог плана за остваривање права националних мањина.

Државни секретар у Министарству државне управе и локалне самоуправе, Иван Бошњак истакао је да очекује да све оно што није остварено током ове године, буде препознато као потреба и могућност да органи јавне власти на сва три нивоа остваре у корист грађана наредне године.

По речима председника Мађарског националног савета, у наредној години ће најважнија питања којима ће се национални савети бавити бити питање образовања и уџбеника, те питање финансирања ових тела.

На данашњем састанку националних мањина са Републичким заштитником грађана било је присутно 15 од 23 Национална савета колико постоји у нашој земљи.

Извор: Yueco RTV